Антон Кутев коментира и горещата тема с войната, която вече месец води Русия с Украйна. По думите му няма справедлива война, но и не трябва светът да се съсредоточава да се бори с Путин, за да спрем "злото на света". В Украйна не е единствената война в момента, а Антон Кутев сравни начинът, по който постъпва Путин в момента - решавайки, че със сила ще наложи политически приоритети, с начина "по който българските войници стояха в Афганистан".

Също така Кутев даде като пример и Ирак, а и Сърбия през 90-те години.

"Политическите елити трябва да си дадат сметка за причините, за да се реши въпросът", смята Кутев и пита: "Как може да обвиняваме Путин, че той спазва правилата на съвременната система, т.е. правото на силата? Прилагането на сила е част от европейския начин на мислене. Ние предизвикваме войни", смята Кутев и подчерта, че конфликтът там, в Украйна, е повече от 14 години. "Като сме цивилизования Запад, защо не взехме мерки тогава", пита Кутев.

Според него е трябвало да продължи дипломацията, а не да се въоръжава Украйна.

Кутев категорично защити тезата, че Русия не е част от "другия свят", тя е част от Европа, част от културно-историческата база на нашата цивилизация, като се обоснова с имена на руски писатели, композитори, културни дейци.

"Важното е не само да спрем тази война, а да престанем да предизвикваме войни", настоя Кутев.