Русия доставя оръжие за Сърбия с граждански полети, съобщава БГНЕС, позовавайки се на отговори на въпроси изпратени до Министерството на отбраната по Закона за достъп до информация.

Съгласно действащото законодателство министърът на отбраната има право да издаде разрешителни за три полета на година на военни самолети, които да прелетят над нашето въздушно пространство.

За военни въздухоплавателни средства министърът на отбраната разрешава преминаването през и/или пребиваването на територията на Република България с невоенен характер на до 3 въздухоплавателни средства от чужди въоръжени сили, поясняват от ведомството.

АСБ: Отново се превозва руско оръжие към Сърбия през нашето небе

АСБ: Отново се превозва руско оръжие към Сърбия през нашето небе

Стратегическа грешка...

През 2019 и 2020 г. Русия се е възползвала от това четири пъти - два пъти годишно. По този начин не е надвишила разрешения брой. И четирите разрешителни са били за руски военни самолети, които е трябвало да доставят оръжие и специална техника за Сърбия.

Става ясно обаче, че Москва е намерила начин да заобиколи тези ограничения, доставяйки специална военна продукция за Белград с граждански полети.

От силовото ни министерство посочват, че според действащата нормативна база, която регламентира процесите по издаване на разрешения за извършване полети на чужди въздухоплавателни средства във въздушното пространство на страната ни, няма изискване министърът на отбраната да съгласува постъпили искания.

По този начин през 2019 г. Русия е получила 10 разрешения от българските граждански власти за прелитане над България на свои "граждански въздухоплавателни средства, транспортиращи товари със специална и военна продукция с краен получател Република Сърбия". През миналата година са издадени 5 такива разрешения е 5, а през тази - 2.

АСБ: Пропускането на самолети с руско оръжие над България е стратегическа грешка

АСБ: Пропускането на самолети с руско оръжие над България е стратегическа грешка

С оглед на принадлежността ни към системата за колективна сигурност на НАТО…

От Министерството на отбраната подчертават, че в момента, когато страната ни е погълната от вътрешнополитическите събития, свързани с формирането на ново правителство, не е издавано разрешение за полети през въздушното ни пространство на руски самолети, транспортиращи товари със специална продукция с краен получател някоя от балканските държави.

През последните години Москва поддържа с Белград много тесни контакти в стратегически сфери като енергетиката и отбраната, посочват от БГНЕС.

Русия достави в Сърбия, прелитайки над България, най-модерните си зенитни ракетни комплекси, сред които С-400 и "Панцир".

Според военни експерти присъствието на най-съвременните руски ЗРК на територията на Сърбия създава проблем за съседните държави членки на НАТО - Румъния, България, Гърция и Унгария. Причината е, че те могат да контролират полетите на техните ВВС в региона.