Въздушното пространство на България отново се използва за превозване на руско оръжие към Сърбия, алармират от Атлантическия съвет на България.

На базата на открити източници от АСБ са установили, че от 26 до 29 октомври 2020 г. с четири полета са превозени четири танка Т-72, а поне един е в Сърбия повече от година. Следователно, предвид очакваната доставка на 30 танка, предстои да бъдат превозени още около 25, посочват атлантиците.

На 30 октомври отново е регистриран такъв полет.

"България е превърната в коридор за пренасянето на руско оръжие през нашето въздушно пространство за Сърбия.", констатират от неправителствената организация.

АСБ: Пропускането на самолети с руско оръжие над България е стратегическа грешка

АСБ: Пропускането на самолети с руско оръжие над България е стратегическа грешка

С оглед на принадлежността ни към системата за колективна сигурност на НАТО…

"Още през 2019 г. предупредихме, че пропускането на руско оръжие за Сърбия през българското въздушно пространство е стратегическа грешка! През февруари т.г. след наши разкрития, на базата на открити източници, стана ясно, че България е издала разрешение за превоз през въздушното й пространство на руски ЗРК "Панцир С1" за Сърбия. Урокът обаче не е научен и до днес! И сега продължават полетите над България с руско оръжие за Сърбия. Превозват се танкове Т-72. Стратегическата грешка упорито се повтаря." - отбелязват от АСБ в публикация във Фейсбук.

Според атлантиците, правителството има пълно основание да не допуска прелитането на самолети с руско оръжие за Сърбия:

"За това могат да бъдат посочени най-малко 10 причини:

  1. България е съюзник в НАТО, а Руската федерация в своята военна доктрина разглежда Алианса като неприятел. Следователно и България.
  2. Москва води хибридна война против България, НАТО и ЕС.
  3. Кремъл цели да предотврати евроатлантическата интеграция на страните от Югоизточна Европа, като за своята подривна хибридна дейност се стреми да използва Сърбия като своя база на Балканите. Руските оръжейни доставки са средство за превръщането на Сърбия в руски плацдарм за подривна хибридна дейност в Югоизточна Европа, включително и против България.
  4. Руската федерация незаконно окупира Крим и води системна кампания за дестабилизиране на Украйна. Това се отразява негативно на сигурността в Черно море.
  5. Москва милитаризира Крим и интензивно изгражда военни способности в Черно море, като по този начин трайно променя военностратегическия баланс на силите в своя полза. Всичко това се използва за осъществяване на реваншистката политика на Кремъл, насочена към възстановяване на сферите на влияние на бившия СССР.
  6. Руските тайни служби водят системна кампания за шпионаж и друга подривна дейност в България. Изгонените руски дипломати за шпионаж през последната година са само върхът на айсберга. Руското военно разузнаване ГРУ използва България като плацдарм за провеждане на подривни операции в други държави от региона.
  7. ГРУ е организирало опити за убийства на български граждани на наша територия (случаят Гебрев)! По случая продължава да се води разследване, а Русия отказва съдействие за разкриване истинската самоличност на руските агенти участвали в опита за убийство.
  8. Москва продължава с опитите си да се намесва във вътрешнополитическия процес у нас. Някои публично известни случаи: разследваният за шпионаж Николай Малинов с неговото Национално движение "Русофили" и намеренията за създаване на русофилска партия у нас; ролята на генерал-лейтенант о.з Леонид Решетников (от Службата за външно разузнаване) и Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) за избирането на Румен Радев за президент; забраната Леонид Решетников и олигарха Константин Малофеев да влизат в България и др.
  9. РСК "МиГ" не изпълнява коректно сключените договори за ремонт на самолетите МиГ-29, за което вече беше обявено, че от българска страна се търсят неустойки.
  10. Не на последно място, руски военни самолети от години осъществяват провокативни полети към въздушното ни пространство. Това налага да бъдат вдигани по тревога дежурните ни изтребители МиГ-29, което допълнително изчерпва ресурса им."

С оглед на това от Атлантическия съвет настояват за навременни и отговорни действия на правителството, с които да бъде защитен националният интерес на България като член на НАТО и ЕС, както и да се гарантира достойнството на България като суверенна държава.