Руски самолети прелитали без включени транспондери (опознавателната система, устройство, което излъчва идентификационен сигнал в отговор на получен сигнал - б.р.) и полетни планове, съобщиха от българското военно министерство.

Има случай и на полет на самолет без отличителни знаци. Всички те са документирани от Военновъздушните сили на Република България и от системата за противовъздушна отбрана на НАТО, уверяват от МО.

Москва опроверга Ненчев за нарушаването на въздушното ни пространство

Москва опроверга Ненчев за нарушаването на въздушното ни пространство

Искат обяснение от военния ни министър колко далеч се простират границите

По повод изказване на военния министър Николай Ненчев от 24 юли пред Нова телевизия, че навлизането руски самолети в зоната за отговорност е провокация, официалният представител на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков е изпратил отговор до кореспондентския пункт на БНР в Москва, в който се отрича това твърдение.

Ненчев бе казал: "Това са провокации към нас, към ВВС. Реагираме в съответствие със законите и плановете, които имаме. Привеждаме нашите изтребители в готовност".

От Москва отговориха, че техните полети са според изискванията на международните правила.

От българското военно министерство обясняват, че: "след случаите на неизпълнение на международни норми във въздухоплаването от руски самолети над акваторията на Черно море, съгласно международните регламенти на Европейската агенция за гражданско въздухоплаване и регионалното Споразумение за разпределение на въздушното пространство над Черно море, за всяка страна е определен регион за полетна информация, отговорност и контрол (за България Flight Information Region Sofia – FIR Sofia)".

Този регион има координати в акваторията на Черно море далеч извън морското и въздушното пространство на страната, разясняват от ведомството на Ненчев.

В тази връзка изнесената информация от Министерството на отбраната не е свързана с нарушение на въздушното ни пространство, което би изисквало нота за протест, а е свързана с полети на руски самолети.

Те са били без включени транспондери и без предварително заявени полетни планове, съобщиха от МО.

Министерството на отбраната на Република България не оспорва правото на самолети от ВВС на друга страна да извършват полети в международното въздушно пространство над акваторията на Черно море, включително и в региона за контрол на полети на България (FIR Sofia) при спазване на международните въздухоплавателни норми.

"Министерството на отбраната не търси конфронтация с никого. Изразяваме загриженост за поддържането на взаимно уважение и доверие между черноморските страни при осъществяването на полети в международното въздушно пространство над акваторията на Черно море", пише в съобщението от София.