Над избора на F-16 винаги са се противопоставяли тези фактори у нас, които работят за руските интереси. Те няма да спрат да търсят начини сделката да се провали и отсега нататък ще концентрират всичките си усилия, за да саботират процеса.

Това твърдят от пресцентъра на Атлантическия съвет в България.

Според съвета има много пътища процедурата България да се сдобие с F-16 да бъде провалена. Един от сигурните начини за това било отлагането на преговорите.

В съобщението от Атлантическия съвет информират, че следят процеса с нарастваща загриженост и тревога особено предвид думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от вчера, че правителството засега не може да договори изгодна цена за самолетите, както и че при неуспех проектът може да се прекрати или да се преговаря с друг участник с оферта.

"В този случай очевидно става дума за Швеция, чийто самолети "Грипен" отстъпват по способности на F-16 и които впоследствие ще изискват много допълнителни "скрити" разходи, за да бъдат оборудвани до многоцелеви", тълкуват от съвета.

 Каракачанов може да каже „не“ на САЩ за изтребителите

Каракачанов може да каже „не“ на САЩ за изтребителите

Страната ни няма да приеме всяка предложена цена, увери той

Иначе днес най-голямото предизвикателство било отлагането на преговорите, на първо време, за след лятната ваканция на парламента. Най-добрият аргумент за протакването на преговорите бил цената, а тази информация не е публична на този етап.

"И така се създават условия за държане на обществото в неведение, като по презумпция на правителството се гласува безлимитен кредит на доверие. Друг е въпросът дали то може да го оправдае като наистина води преговорите така, че сделка да има при възможни най-изгодни за България параметри", допълват от организацията. Според тях действията на кабинета по процедурата не дават особени поводи за оптимизъм, а само за все по-засилващи се съмнения в истинските им намерения, независимо от декларираните цели.

Въпреки това надежда имало във факта, че преговорите продължават и част от преговорния екип в САЩ остава там, за да продължи преговорите.

АСБ: "Запазваме оптимизма си, но сме все по-загрижени за хода на процеса и възможността от провал. Отсега нататък правителството и преговорния екип нямат много време пред себе си. Имат обаче възможности, които могат да използват. Въпрос на достатъчно политическа воля, правилна стратегическа визия и чувство за отговорност! Щом има воля, ще се намери и начин. Ако такава липсва, тогава оправданията ще са многобройни."

Сумата и вноските - подводните камъни в преговорите за изтребители

Сумата и вноските - подводните камъни в преговорите за изтребители

Министър Каракачанов не се притеснява за сроковете