Винаги сме се отнасяли отрицателно към всякакви опити за изопачаване на историята, особено когато това се прави в угода на някакви моментни политически интереси, Това заяви в интервю за БНР посланикът на Русия у нас Юрий Исаков. Той определи подобни опити като обидни дори по отношение на паметта на десетките хиляди хора, отдали живота си за това историята да бъде такава, каквато е.

Исаков призна, че приказките за съжителство и присъствие го карали да изпитва недоумение и неудобство. Било му трудно да опише дипломатично какво изпитва, но когато ставало дума за 5 века чуждо иго и се знае за толкова много трагични събития от този период, използването на подобни думи било некоректно. Дипломатът призова хората, които използват подобни термини, да поприказват с потомците на преживелите трагедията в Батак.

Юрий Исаков коментира, че историята на България е побрала в себе си наследството на траките, Древна Гърция, Древен Рим, Византия. По този начин се е получила невероятна сплав, която според Исаков често не се оценява дори от самите българи. По думите му това е колосално богатство, без аналози в Европа.

Руският посланик призна, че високо цени природните ни богатства – Дяволското гърло, великолепните водопади, планини, плажни ивици. „Такова огромно разнообразие на една сравнително компактна територия би могъл да сътвори само Бог, който, видимо, е обикнал българите още от самото начало и затова ги е дарил с такива богатства”, коментира дипломатът.

За него българите са древен, мъдър и уникален народ. Като руснак бил впечатлен от положителното отношение на българите към Русия, познаването на нейната култура.

Юрий Исаков заяви, че ако трябва да бъде по-сдържан в оценката си, би определил взаимоотношенията между България и Русия като удовлетворителни. Независимо от спада до 3,5 млрд. евро във взаимната търговия през миналата година, Русия оставала сред водещите търговски партньори на България.

Според дипломата инвестиционната програма на руската компания „Лукойл” у нас е много успешна. „Газпром нефт” също работела много активно на нашия пазар с верига от бензиностанции. По мнението му български строителни фирми можели да участват в изграждането на инфраструктурни обекти за Световното първенство по футбол през 2018 година. Това можело да стане ако спечелят съответните търгове.