Нови разкрития срещу Цветанов готвят от РЗС. На брифинг в петък ще бъдат изнесени данни за пребития син на бизнесмен - посредник при финансирането на ГЕРБ от ЛЕВ корпорация.

Освен това бизнесменът е ключов свидетел по делото „Октопод".

Междувременно РЗС връчиха на всички парламентарни групи свой проект за решение за създаване на временна анкетна комисия за случая "Цветанов".

В интервю за Нова тв шефът на НАП увери, че ще бъдат безмилостни при проверката срещу Цветанов. Стана ясно също така, че и вътрешният министър има доходи от консултантска дейност

Яне Янев на брифинг в НС поиска премиерът Бойко Борисов временно да отстрани от поста му вътрешния министър.

Според лидера на РЗС анкетната комисия трябва да установи фактите и обстоятелствата , свързани с имотното състояние на силовия министър.

В комисията трябва да има по един представител от ПГ и един независим депутат. Председателството пък трябва да се повери на човек от опозицията.

Предлагаме временната анкетна комисия да установи всички обстоятелства, свързани с недвижимото имущество и парични средства на Цветан Цветанов, призова Янев.

Той иска да разбере още дали действително партия ГЕРБ е била спонсорирана от чистите фирми на Октопода и по-точно от Лев Корпорация. Корупцията няма цветове, отсече Яне Янев.

Парламентарните групи да се произнесат в най-кратки срокове, иска още лидерът на РЗС.

По повод вчерашната декларация на БСП, с която също се иска създаване на такава комисия лидерът на консерваторите смята: "Прави впечатление, че те най-бързо са вникнали в проблема".

Той допълни , че се надява и другите партии да осъзнаят сериозността на казуса. Яне Янев каза още, че инициатор на създаването на анкетна комисия може да бъде и самият председател на НС.

Призоваваме г-жа Цецка Цачева да издигне авторитета на НС и тя да инициира създаването на анкетна комисия, настоя Яне Янев.

До края на следващата седмица от РЗС пак ще се срещнат с шефа на НАП, за да му предоставят още факти и документи.

По-късно червеният депутат Антон Кутев заяви в кулоарите на парламента, че вече са започнали разговорите между представители на РЗС и БСП за създаване на временна анкетна комисия, която да разгледа имотното и финансово състояние на вътрешния министър Цветанн Цветанов.

Принципно ще подкрепим създаването на анкетна комисия, заяви той. Между двете групи има някои противоречия за част от текстовете в мотивите на Яне Янев, които се изчистват.

Разчитаме на широка подкрепа, не само на нашите подписи, изтъкна Антон Кутев.

Цветан Цветанов има интерес от изясняването на тези факти, допълни той. БСП ще разчитат и на подкрепата на депутатите от ГЕРБ, които да се подпишат под идеята.

Анкетната комисия ще трябва да изслуша Сметната палата и НАП.

От БСП също искат временно отстраняване на Цветан Цветанов, за да не повлияе на проверката срещу него.