Доживотен затвор и конфискация на имущество за лица от системата на сигурността, извършили отвличания, предлага РЗС.

Според Яне Янев тези и ред други мерки трябва да влезнат в Наказателния кодекс и Наказателно процесуалния кодекс, за да има ефект.

Яне Янев призова държавата да признае, че не може да се справи сама с бума на отвличанията и да покани чуждестранни експерти.


Освен проблема с отвличанията законодателните промени в Наказателния кодекс и Наказателно процесуалния кодекс, които се предлагат от РЗС, трябва да поправят пропуските в сегашната уредба.

Янев смята, че трябва да бъде въведена фигурата „запасен защитник". Той поясни, че така ще се предотврати отлагането на дела поради неявяване на защитата на обвиняемия.

Предложенията на РЗС предвиждат повишаване на санкциите за неявяване на свидетели, както и увеличаване на доказателствената тежест на показанията на свидетели с тайна самоличност.

Да бъдат инкриминирани невнасянето на данъци, акцизи, осигуровки, предлагат още от РЗС.

Друго предложение предвижда шефове на фирми и други длъжностни лица, принуждавали счетоводители да извършват измами по укриване на данъци, невнасяне на осигуровки и други, да носят солидарно отговорност.
Според РЗС би трябвало съставителите на протоколите на следствените действия да дават свидетелски показания.

От РЗС съобщиха още, че възнамеряват да внесат в парламента и предложения за промени в Закона за хазарта и Закона за акцизите.