15 278 496 лв. е получила фирма, приближена до председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов. Това съобщиха лидерът на РЗС Яне Янев и депутатът Емил Василев по време на пресконференция в централата на партията.

Фирма „Аксиор" ООД е получила парите за въвеждането на единната информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП). Тази система е трябвало да обедини информационните масиви на Министерство на отбраната, Военна полиция, МВР, Министерство на правосъдието, прокуратурата, следствието, съдилищата и бюрата по съдимост.

Системата е трябвало да дава справки за лица, както и да се проследява работата по определено престъпление. Решението за създаване на информационната система е взето още през 1996г., като в последствие въпросът е нормативно уреден в Закона за съдебната власт.

Няколко години поред се прехвърлят материалните активи на информационната система от Министерство на правосъдието към прокуратурата. Към настоящия момент, обаче, счетоводно прехвърляне на активите все още не е извършено, съобщиха от РЗС.
Конкретните дейности по изграждането на единната информационна система включват закупуване на компютърни конфигурации, разработка на специален софтуер, съвместяване на информационните системи на отделните ведомства и конвертиране на данните в тях.

След 2001г. всички тези дейности извършват от частно търговско дружество, което, според РЗС, е избрано по неясни критерии. Емил Василев обяви, че по всяка вероятност става въпрос за корупционна практика, тъй като няма данни да се е провеждала обществена поръчка.

Досега за изграждането на единната информационна система са изразходвани над 15 млн. лева бюджетни средства на българския данъкоплатец за софтуер, хардуер и конвертиране на данните, но реално системата не е влязла в експлоатация близо 15 години след началото на работата.

От РЗС алармират, че сумите са усвоени от търговското дружество „Аксиор" ООД. То е собственост на съдружника на Андрей Иванов Пламен Чирипов, който е съпруг на депутатката от ГЕРБ Стефани Михайлова. Припомняме, че тя беше обвинена и в далавери при разпределянето на най-доходоносните маршрутки в столицата.

За по-голямата част от дейностите е било платено на тази фирма, но към момента в единната информационна система за въведение данните единствено на Министерство на отбраната. Те обаче на практика не могат да се използват поради технически причини, сочи доклад от единствения одит, направен през 2008г.

РЗС предостави на журналистите данните от доклада, както и отговора на запитване от Яне Янев към министъра на правосъдието Маргарита Попова. В отговора на Попова се казва, че вече работата по въвеждането в експлоатация на единната информационна система е отговорност на главния прокурор.

От РЗС заявиха, че по-голямата част от данните, които те оповестиха днес, се потвърждават и от отговора на правосъдния министър. Партията е внесла сигнал по случая в парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Те настояват комисията да извърши специална собствена проверка.

От партията обявиха още, че ако проверката бъде възложена на прокуратурата, може да не бъде извършена, тъй като прокуратурата не е заинтересована от това да се изясни сегашното състояние на единната информационна система.
Според РЗС отговорни длъжностни лица от нейния състав също може да се окажат уличени в неизпълнение на служебни задължения и закононарушения.

Лидерът на РЗС Яне Янев показа пред журналисти и няколко видеоматериала, от които се вижда какви нарушения на изборното законодателство са направили от ГЕРБ по време на местните избори и предизборната кампания през септември 2009 г.