С 1% е намаляла безработицата през първата година на управлението, похвали се социалният министър Тотю Младенов.

Безработицата постоянно се увеличава от декември миналата година и пикът беше през февруари 2010 г., когато достигна 10.26%, а в последните четири месеца намалява и през юни е достигнато ниво от 9.26%. Това означава около 37 000 безработни по-малко в Бюрата по труда, подчерта Младенов.

Правителството направи всичко възможно да не се намаляват пенсиите, заплатите и социалните придобивки, да не се повишават данъците, изтъкна още социалният министър.

Като постижение в областта на правата на трудещите се, Младенов посочи действията на Главна инспекция по труда. За последната една година са изплатени забавени заплати в размер на повече от 60 милиона лева, посочи министърът и добави, че се увеличава броят на предприятията, отговарящи на изискванията за безопасни условия на труд.

С предприетите през последната година от правителството мерки са спестени повече от 14 милиона лева от неправомерно ползване на болнични листове, съобщи още социалният министър.

Младенов отбеляза също така, че за разлика от миналата година вече активните политики на пазара на труда са по-ефективни и посочи, че те са осъществени с три пъти по-малко средства отколкото миналата година.

Разкрихме 140 социални трапезарии в над 300 населени места", каза социалният министър и увери, че те ще продължат да действат с финансиране от „Отворено общество" до края на тази година. правителството ще заложи пари в бюджета за следващата година за да продължат да обслужват нуждаещите се.

Министър Младенов отчете още, че се прави всичко възможно за по-бързото усвояване на средства по ОП „Човешки ресурси".
Той съобщи, че за последната година са сключени 711 договора на стойност 787 милиона лева и са платени над 100 милиона лева.

За дейността в социалния сектор в перспектива Тотю Младенов каза, че особено важна е пенсионната реформа и припомни, че тя предвижда разширяване на обхвата на осигурените, засилване на контрола върху плащането на осигуровки, ограничаване на възможностите за ранни пенсиониране, строг ред за отпускане на инвалидни пенсии, увеличаване на осигурителния стаж с три години както за мъжете, така и за жените, и въвеждане на бонуси.

60% от всички разходи за пенсии в момента идват не от осигурителни вноски, а от данъците и това ощетява други сектори като здравеопазване, образование, спорт, коментира Тотю Младенов.