Социалните работници ще получат 10-процентно увеличение на заплатите от първи април, съобщи министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.

С още 10% ще се увеличат техните заплати от първи юли, както на всички държавни служители, уточни тя, цитирана от БНР.

Емилия Масларова и премиерът Сергей Станишев участваха в откриването на първата национална конференция по социална работа.

Премиерът заяви, че заплатите не може да се вдигнат от първи януари, както се планираше, тъй като увеличенията са разчетени според възможностите на бюджета - увеличението е възможно от първи април.

Директорът на агенцията за социално подпомагане Гергана Дренска уточни, че средната заплата в сектора е 409 лева.

Националната конференция се провежда в Националния център за професионално развитие към Министерството на труда и социалната политика в кв. „Кремиковци".

Във встъпителните си думи Емилия Масларова каза, че социалната работа не може да се върши без сърце.
Нещо повече, вие сте хората, които крепите социалния мир, подчерта социалният министър.

Тя изтъкна, че през миналата година близо 3 милиона български граждани са отишли по някакъв повод при социалните работници.

Организатори на форума са Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане и Българската асоциация на социалните работници (БАСР) в сътрудничество с КНСБ и КТ "Подкрепа".

С тази конференция се поставя началото на широка дискусия сред професионалната общност относно разбирането на понятието „социална работа" и обществената значимост на професията социален работник.

Във форума участват социални работници от държавния и неправителствения сектор и университетски преподаватели, обучаващи кадри по социална работа.