2,4 млн. лева за основен е текущ ремонт на пътя към два манастира бяха пренасочени от държавния бюджет с днешното решение на кабинета "Борисов-3" в оставка, съобщиха от Министерския съвет. Парите ще бъдат отпуснати по бюджета на Столична община и са предназначени за пътищата към Клисурски манастир "Света Петка" и Дивотинския манастир "Света Троица".

Храмовете у нас са останали отворени, заради правилното управление на пандемията. "Ние единствени в света не затворихме църквите и манастирите както миналия Великден, така и сега и Бог ни помага. Без Господ нищо не може да се направи", заяви премиерът Борисов.

Игуменът на Дивотинския манастир "Света Троица" архимандрит Пахомий благодари за отпуснатите средства.

"В този труден момент за целия свят и за българския народ ние видяхме колко много хора имат нужда от връзка с Бога - да отидат да се помолят и да намерят някакво утешение", заяви той.

Инвестициите досега заобикаляли манастирите заради евроограничения по ОПРР

Инвестициите досега заобикаляли манастирите заради евроограничения по ОПРР

Деница Николова очаква да се върнем към ценностите си

Игумения монахиня Филотея от манастира "Св. Петка" в село Клисура отбеляза, че в момента пътят до храма е в лошо състояние и пътуването до него, особено през зимните месеци, е затруднено.

Отец Георги, ефимерий на Клисурския манастир "Света Петка" изрази своето задоволство от отпуснатите средства, благодарение на които храмът ще бъде по-достъпен за вярващите. "Нашите два манастира са посещавани от християните от цял свят", добави той.

На днешното заседание на правителството в оставка бяха определени и 1 276 986 лв. за изграждане на три нови детски градини и за реконструкция на две гимназии в страната.

Парите са по линия на тригодишната Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини, ясли и училища.

Дават нови 1,68 млн. лева за строеж на детски градини в Костинброд и Бургас

Дават нови 1,68 млн. лева за строеж на детски градини в Костинброд и Бургас

Предвидено е 41 училища и 6 професионални гимназии да получат средства

277 688 лв. са за изграждане на детска градина в кв. "Горно Езерово" в Бургас. 559 908 лв. са за реконструкция и надстройката на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас.

За нова детска градина в село Долно Дряново, община Гърмен, се отпускат 350 868 лв, съобщиха от Министерския съвет.

Кабинетът осигури пари и за юни месец по 5 мерки за заетост и в подкрепа на семействата

Кабинетът осигури пари и за юни месец по 5 мерки за заетост и в подкрепа на семействата

Борисов благодари за работата през изминалия мандат

56 165 лв. се осигуряват за плащания на част от строителните дейности по изграждането на детска градина в село Горно Краище, община Белица. А с 32 357 лв. ще се извърши подобряване на материалната среда в Неврокопската професионална гимназия "Димитър Талев" в Гоце Делчев.

От правителството отчитат още, че по тригодишната програма на Министерството на образованието и науката са одобрени общо 89 проекта за изграждане на нови детски ясли и градини, и за надграждане на съществуващи обекти. Предвидено е 41 училища и 6 професионални гимназии да получат пари за реконструкция, надстрояване и изграждане на нови сгради и учебни корпуси.