Допълнителни 240 млн. лева е гласували днес правителството, за да продължат да действат общо пет мерки за запазване на заетостта и за подкрепа на семействата по време на пандемията.

Със 117 млн. лв. ще бъде удължена мярката 60/40 до края на юни. До момента по нея са изплатени 1,158 млрд. лв. и са запазени над 300 000 работни места. Други четири мерки се подсигуряват с общо 120 млн. лв.

Рецептата: Държавата да “обере” ненужните разходи и да остави икономиката да диша

Рецептата: Държавата да “обере” ненужните разходи и да остави икономиката да диша

Зелената сделка е с опасни за България последствия, предупреждава икономистът

До края на юни се осигурява мярката "Запази ме" за компенсиране на работниците от затворените бизнеси със 75% от осигурителния доход. Отпуснатите средства са в размер на 25 млн. лв. По тази мярка вече са преведени 62,5 млн. лв. за компенсации на 51 653 работници.

 Хотелиерите: Управляващите да вземат мерки, летният сезон тропа на вратата

Хотелиерите: Управляващите да вземат мерки, летният сезон тропа на вратата

Несериозно е чиновници да обясняват, че са дали помощи на други бизнеси

Общо 50 млн. лв. се насочват към мярката "Заетост за теб", с която се подпомагат работодатели да разкриват нови работни места и да назначават безработни за до 6 месеца, като се покрива минималната работна заплата. До момента по програмата са разкрити близо 20 000 нови работни места. С допълнителните средства може да бъдат разкрити още 11 000 работни места.

Програмата за осигуряване на детегледачи "Родители в заетост" продължава да работи с осигурените нови 23 млн. лв. Интересът към програмата е голям. Документи по нея ще може да се подават до края на май. От началото й са платени 73,9 млн. лв., като 6888 родители и семейства са ползвали или ползват в момента детегледач.

С 2.4 млн.лв. ремонтират пътища до два софийски манастира

С 2.4 млн.лв. ремонтират пътища до два софийски манастира

Финансират детски градини в Гърмен, Белица и Бургас

22 млн. лв. са предназначени за мярката за подпомагане с по 290 лв. на работно място в най-пострадалите сектори "Хотелиерство и ресторантьорство", "Туризъм" и "Транспорт". По тази мярка, която се удължава до края на май, са запазени 33 000 работни места, а преведените на фирмите средства са 48,2 млн. лв. Получили са ги 2936 работодатели и самоосигуряващи се.

АИКБ и КТ "Подкрепа" искат подкрепа за бизнеса в "черните дни за икономиката"

АИКБ и КТ "Подкрепа" искат подкрепа за бизнеса в "черните дни за икономиката"

Да не се ревнува кой бизнес работи и кой - не, настоява Велев

В рамките на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов изтъкна, че средствата за изпълнението на мерките са подсигурени, така че всякакви оправдания за липса на финансиране са неоснователни.

Борисов благодари на вицепремиерите и министрите за работата им през изминалия мандат. "Благодаря на всички Вас за работата, която вършите до последния момент", заяви премиерът и добави, че е важно да има реални решения и предложения, с които да се надгражда постигнатото занапред, а не популизъм, какъвто има в настоящия парламент.