Миналата година пролетните прогнози за икономиката бяха по-песимистични от есенните, надявам се, че ще се притъпят, защото пандемията не стихва и режимите на работата са доста разрушителни за бизнеса - фитнеси, театри. Това заяви пред Нова телевизия Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

От своя страна Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" добави, че ще пострадат най-вече бизнесите с услугите - ресторантьорство и други подобни.

Велев е категоричен, че не трябва да се ревнува кой бизнес работи и кой - не, но трябва да се подкрепят бизнесите с най-спешните нужди - тези, които са затворени напълно, както и тези, които имат спад на продажбите.

Заведенията не виждат логика защо пак удрят първо тях

Заведенията не виждат логика защо пак удрят първо тях

"Стига сте ни мачкали!", негодува браншът

Той коментира и икономическите мерки на правителството, като подчерта, че трябва подкрепа за постоянните разходи на компаниите при спад на компаниите с 30%.

Манолов пък добави, че риск за бюджета има, тъй като връзката с бизнеса е пряка. "Ще видим какво ще стане със заплати и пенсии", каза той, но по думите му "тази среда сега е замърсена заради изборите".

Васил Велев смята, че кризата от пандемията с коронавирус ще се окаже проблем за бюджета, тъй като може да се направи по-голям дефицит.

10 дни локдаун - градини, училища, молове, заведения и фитнеси затварят

10 дни локдаун - градини, училища, молове, заведения и фитнеси затварят

Остават само аптеки и хранителни магазини

"Ако се погледне, може да се окаже, че се работи 4 дни в седмицата", смята още Манолов.

Велев е категоричен, че сега са "черни дни за икономиката" и даде пример с Франция, където се отпускат повече траншове за икономиката, а БВП е 40%, и САЩ, където е 10% БВП, а в България е 120 милиарда БВП.

"Сега е моментът целево да се подкрепят бизнесът и хората, но и парламентът не работи, за да се направи необходимото", добави Велев.