Столична община масирано обновява парковете в София, стана ясно по време на днешната инспекция на столичния градоначалник Йорданка Фандъкова в Северния парк, където за втора поредна година продължава поетапната реконструкция.

Фандъкова бе придружавана и от районните кметове на кварталите Надежда и Връбница, на чиято територия се намира паркът.

"Посветихме този проект на нашите опоненти, които твърдят, че инвестираме само в центъра на София, заяви столичният кмет, подчертавайки, че се влагат средства навсякъде, в зависимост от предложенията и приоритетите, които дават районните кметове.

Миналата година в Северния парк са изградени осветление и част от настилките. Започнало е и възстановяване на част от езерото.

В парка, изграден още през 70-те години на ХХ век, се строи и голяма детска площадка. Очакванията са този етап от ремонта да приключи до края на юли. Проектът на Северния парк е общо 2,5 млн. лева.

Фандъкова е поставила задача там, където бива обновено, да се поставя и осветление и видеонаблюдение, за по-голяма сигурност.

Столична община ще продължи да инвестира в местата за отдих, игра и спорт и през тази година. Предстои ремонт на настилки, изграждане на тоалетна и детска площадка в Борисовата градина. На 11 май започват ремонтните дейности в парка при НДК. От миналата година там започна ремонт на естакадите, който все още продължава, каза градоначалникът на София.

Отделно от това се проектира и първият етап за ремонт в Западния парк. Очаква се до лятото да приключат процедурите по избор на изпълнител и ремонтните дейности да започнат.

Кметът на София обяви, че застрояването на парковете е в миналото. Важна част от проектите е изграждането на поливни системи, които позволяват дори при сухо лято София да изглежда зелена и красива.

Кметът на София припомни, че в Западния парк е била изготвена концесионна процедура за изграждане на атракциони и поддържане на парка, но не се е появил кандидат, така че процедурата пропаднала.

Затова Столична община се е амбицирала да изготвят нова процедура за атракциони на голяма площадка, тъй като в София няма такава.