С общо 305 000 лв. ще бъдат подпомогнати служителите в четирите етнографски музея на открито у нас. Това разпореди премиерът Бойко Борисов на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и на финансовия министър Кирил Ананиев на работна среща в Министерския съвет.

Той бе категоричен, че социалните помощи трябва да достигнат и до тези служители, тъй като те са ценни за туризма. Сега, когато е криза и няма ученически групи, студенти, чуждестранни туристи, е нужно да запазим етнографските центрове в страната, посочи премиерът.

В четирите етнографски музея у нас работят повече от 60 занаятчии - грънчари, резбари, калайджии, иконописци, тъкачи, абаджии, ковачи, шекерджии и други. Целта на финансовата помощ е да бъдат запазени духът и културата на България в условията на пандемия.

В страната има четири подобни музея: архитектурно - етнографския комплекс "Самаводската чаршия" във Велико Търново, архитектурно-етнографски комплекс "Етър" в Габрово, архитектурно - етнографския музей "Стария Добрич" в Добрич и етнографски ареален комплекс в Златоград.