Независимият депутат Радостин Василев се включва в надпреварата за кмет на столицата и учредява партия. Това обяви самият той на пресконференция в БТА.

София е място, където трябва да бъде сложен край на корупцията и задкулисното управление, категоричен бе той.

Василев заяви, че от досегашните кандидатури не вижда необходимите знания, воля и смелост, за да се пребори "корупционната яма" на ГЕРБ.

Той посочи, че в следващите два дни Инициативният комитет ще депозира всички необходими документи за кандидатурата му, за която се счита достатъчно подготвен.

Според Василев той е единствената алтернатива на настоящия корупционен модел.

Решихме основният ни слоган да бъде: "Без ГЕРБ и ДС в София", отбеляза той.

Насрочиха делото срещу Радостин Василев за 7 ноември, за да участва на изборите
Обновена

Насрочиха делото срещу Радостин Василев за 7 ноември, за да участва на изборите

Съдът отхвърли иска на Христинка Иванова за 10 000 лв.

Василев поясни, че ще се яви на изборите без партия, тъй като политическият му проект ще бъде учреден на 22 октомври.

Той представи и осемте си основни приоритета:

1. Борба с корупцията

По негови думи София е в изключително тежко състояние, тъй като или бюджетът се управлява нецелесъобразно, или става дума за корупционни модели.

Василев предлага пълна ревизия на Столична община при управлението на ГЕРБ и на всички издадени разрешения за строеж от последните 10 години, пълна прозрачност на обществените поръчки, както и отпадане на процедурата "инженеринг" на обществените поръчки.

2. Ред и сигурност

Според Василев в София има общо усещане за липса на сигурност, масово разпространение на наркотици пред училищата и заведенията, ширеща се битова престъпност, липса на осветление, неефективна работа на общинските органи, осигуряващи контрол, засилени ПТП на пешеходните пътеки.

В тази връзка предлага преструктуриране на петте групи на общинска полиция, които действат в момента, така че да работят за гражданите. Предвижда се и засилване на охраната пред училищата и детските градини, парковете, нощните заведения и пощенските станции. Ще бъде въведено 24-часово патрулиране на тези зони и недопускане на малолетни лица в заведенията.

Ще бъде изградена модерна система за постоянно видеонаблюдение, както и на система за осветление в парковете. Ще се засили присъствието на общински служители при най-натоварените кръстовища.

3. Инфраструктура, транспорт и паркиране

Василев изтъкна, че столицата е с трагична инфраструктура и още има квартали без канализация. Градския транспорт пък по негови думи е нередовен, мръсен, опасен за здравето, морално и физически остарял независимо от похачените милиони през последните години за модернизацията му. Той открои и паркирането като друг неразрешим въпрос за 20-годишното управление на ГЕРБ.

Василев предлага нова стратегия за синята и зелената зона, цялостна подмяна на автобуси, трамваи и тролейбуси, а също промяна в начина на възлагане на ремонтите и изграждане на улици и тротоари.

По въпроса с паркирането се предвижда изграждане на многоетажни паркинги.

ГЕРБ все още умува за кандидата за столичен кмет

ГЕРБ все още умува за кандидата за столичен кмет

Обсъждат се доста имена

4. Околна среда, отпадъци и отопление

Васиелев посочи, че има държавен проблем с функционирането на Топлофикация "София", която по негови думи е използвана политически. Дружеството трябвало да бъде или преструктурирано, или да се намери инвеститор, който да отговаря за него.

Ще бъде извършен и пълен анализ на концесионния договор и изпълнението на инвестиционната програма на "Софийска вода".

Ще се направи стратегия за нощно и хибридно почистване на София, за да се улесни трафика, а концесионните договори за сметопочистване и извозване ще бъдат ревизирани.

5. Детски градини и здравеопазване

Васиелв предвижда увеличаване на бюджета за строителство на детски градини, реновиране на десетки училища. Акцент ще бъде и изграждането на съвременна детска болница, която да поеме болните деца на България.

6. Спорт, паркове, места за отдих

Василев посочи, че не достигат зелените площи и пространства, няма места за неорганизиран спорт, нито плувни басейни и зали. Според него потенциалът на планината Витоша е нереализиран. В тази връзка Витоша ще бъде превърната в спортен център за зимни спортове, ще се възстановят лифтовете и инфраструктурата.

Езерото Панчарево пък се стане съвременен център за летни спортове,

Предвижда се възстановяването на знакови спортни обекти и ремонт на училищни дворове с възможност за свободното им ползване.

"Синя София" и Вили Лилков излизат заедно в битката за домоуправител на София

"Синя София" и Вили Лилков излизат заедно в битката за домоуправител на София

В началото на септември ще бъде представена програмата за управление на София

7. История и култура

Василев изтъкна, че столицата ни е културен център на Европа и сградите в центъра ѝ са исторически паметници. Всички те обаче са в потресаващ вид. Той заяви, че в рамките на един мандат трябва да бъдат изцяло реновирани.

Ще се създаде и програма за възстановяване и премахване на графити.

8. Общински центрове

През зимата ще бъдат отворени отворят общински центрове, така че да няма повече бездомници, умрели от глад.

На пресконференцията Василев обяви и че на 22 октомври ще бъде учредена политическа партия МЕЧ - "Морал, единство, чест".

Това ще бъде проект, зад който застават истинските граждани на България, а не слугите на чужди воли, изтъкна той и поясни, че по някои политики проектът ще бъде умерено консервативен, а по други - умерено либерален. Това щял да е модернизиран вариант на про-орбански проект.

Неоклоним съм от пътя на промяната, мен е невъзможно да ме убедят да направя коалиция с нашите естествени врагове - ГЕРБ, Делян Пеевски и задкулисието, отсече Василев.

Той отправи покана към всички кандидати за кмет на София на експертен дебат.