Делото срещу депутата Радостин Василев започва по същество на 7 ноември. Това реши Софийският градски съд, съобщава БТА.

Ще бъдат разпитани двама свидетели и четирима експерти.

Днес се проведе разпоредително заседание, като страните по делото и съдът приеха, че не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в хода на досъдебното производство.

Припомняме, Радостин Василев е обвинен за опит за принуда. Прокуратурата внесе обвинителния акт по делото на 4 юли. Според обвинението той принуждавал народния представител Христинка Иванова от "Има такъв народ" да напусне парламентарната група.

Извикаха Радостин Василев за разпит и му повдигнаха обвинение

Извикаха Радостин Василев за разпит и му повдигнаха обвинение

Разпитът е във връзка с разследването за заплахи и опит за принуда към бившия депутат от ИТН Христинка Иванова

През април прокуратурата поиска имунитета на Василев във връзка със заплахите, отправени към Христинка Иванова. Тогавашният главен прокурор Иван Гешев внесе това искане. Радостин Василев доброволно се отказа от имунитета си, за да може срещу него да се води разследване.

Днес съдът отхвърли внесения граждански иск от Христинка Иванова за причинени неимуществени вреди в размер на 10 000 лева.

По време на заседанието адвокатът на Василев - Ина Лулчева, поиска делото да бъде насрочено за след 29 октомври, тъй като клиентът ѝ възнамерява да участва в предстоящите местни избори.

Василев съобщи, че повече по темата ще бъде изнесено утре на специална пресконференция.

Радостин Василев се отказва от депутатския си имунитет

Радостин Василев се отказва от депутатския си имунитет

Той нападна и ИТН, че са едно с ГЕРБ като метастази

Относно делото срещу него Василев заяви, че желае то да приключи максимално бързо, за да се установи истината. Запитан каква е тя, той отвърна, че "през 2022 г. мафията си купи "Има такъв народ", а през 2023 г. същата тази мафия си купи "ПП - ДБ".

Аз съм единственият, който през целия този период се противопоставяше на всички тези действия на тези формации и в момента същата тази мафия, срещу която протестирахме през 2020 г., ми отмъщава, изтъкна той.

Депутатът определи обвиненията срещу себе си като "измислени", както и експертизата по делото, а обвинителният акт - като "смехотворен".

"Основните лица на мафията са ГЕРБ, Делян Пеевски и всички свързани с тях. Те стоят на първия ред в парламента", отсече Василев.