В този момент се случва нещо безпрецедентно, подложени сме на натиск от мутри. С такава заявка и уверението че ще се представят само факти и "действителността", но и с определения като "предатели" и "мутра" за Радостин Василев, започна пресконференцията на "Има такъв народ" в отговор на новината за напускащите партията и парламентарната група депутати.

По думите на Станислав Балабанов днес е един прекрасен ден, тъй като с поведението си в национален ефир неговите доскорошни колеги доказали, че са предатели, а изявата им е е "един куп лъжи без нито един факт".

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов също смята, че това е един прекрасен ден, тъй като партията се чисти от подобни хора.

Гвоздей в брифинга бе пускането на микрофон на запис на разговор между Радостин Василев и депутатката Христинка Иванова, която обаче отказала да напусне парламентарната група.

"Няма да станеш от ПП, бе. Ние няма да ги подкрепяме даже, бе, слушай ме, бе. Някога да съм те заблуждавам, да не се те уплашили", гласи аудиозаписът в разговора между депутатът от ИТН и Радостин Василев. Василев дори я заплашил, че щели да дойдат хора в парламента, които да я накарат да си подаде оставката като народен представител. Заплашваната депутатка от ИТН сподели на пресконференцията в БТА, че и друг път е била заплашвана от Радостин Василев.

"Заплахи, заплахи и натиск има върху нас", отсече Йорданов, който се надява МВР и прокуратурата да се задействат. "Гроздане, чакам си парите от министерството, които не си ми дал", обърна се Йорданов с ирония и насмешка към колегата си бивш регионален министър в оставка.

Депутатите, напускащи Слави: Мафията проби, а и ИТН е бизнес проект

Депутатите, напускащи Слави: Мафията проби, а и ИТН е бизнес проект

Радостин Василев: Казваха ни, че докато Караджов е на власт, ще има правителство

"Щастлив съм, че подобен душевен отпадък не е при нас. Това е прекрасно за нашата партия. Морално за господин Кирил Петков е както разбирането му за Конституцията - никакъв", отсече Тошко Йорданов.

За друг депутат, напускащ партията и ПГ, Иво Атанасов, Тошко Йоранов каза, че е човекът, който непрекъснато искал за бъдат назначавани негови хора. "Не може старата песен на нов глас - да идват нови хора на мястото на другите, възмутен е председателят на ПГ на ИТН.

Ива Митева заяви, че няма да коментира с определения, но се надява прокуратурата и МВР да си свършат работата във връзка със пуснатия преди това запис.

"Борим корупцията с корупция - това ли правим", запита Митева. Тя увери, че не е спъвала законодателната програма на парламента, а е внасяла поправки и е помагала, за да се прави качествено законодателство. Дори и в момента като експерт помагала на Асен Василев да напише законопроекта си за промяна в Закона за хазарта.

Балабанов определи записа като "нещо страшно", но и следствие на поведението на един премиер, който си е позволил да управлява еднолично. Достойно ли е поведението на Радостин Василев, пита Балабанов.

Държавата е пред фалит, а българската история предстои да бъде продадена", обърна се задочно Балабанов към Василев.

Балабанов: НС е гумен печат, Асен Василев иска да определя играта

Балабанов: НС е гумен печат, Асен Василев иска да определя играта

ИТН се заканиха да отстранява тумора - ПП

Балабанов отправи покана и към премиера Кирил Петков да се яви на детектор на лъжата и да се подложи на експертиза е бележката за Северна Македония. "Да покажем на цяла България, че това е едно предателство на човек, който е на път да продаде историята. "Нека всички да видите кой е предателят и как изглеждат предателите", настоя Балабанов.

"Петима се отцепиха, един е мутра и заплашва жена, единият искаше да е министър, но не е, другият иска да назначава хора по държавната администрация. Кога тези петима получиха прозрение на душевен катарзис - когато господин Трифонов изтегли министрите и развали коалицията. Защо господа не излязохте гордо да се възмутите от тези мръсници от ИТН. Това са хора алчни на власт - побъркани за пари и за власт", каза Тошко Йорданов в заключение за отцепилите се депутати от ИТН.

Според него така изглеждат хора, които като влязат във властта превъртат и се вкопчват като удавници за сламка. Тези се наредиха като хора като Николай Бареков. Така изглежда човешката глупост, съчетана с алчност, видимо възмутен е Йорданов.

Министърът в оставка Гроздан Караджов отхвърли като фалшива тезата, че МРРБ е разковничето на оттеглянето на ИТН. Това е теза, която се дирижира от премиера. Караджов прочете и част от стенограмите в Народното събрание от дебатите за парите за текущите ремонти - става въпрос за договорите за текущ ремонт на АПИ. Договорите били сключени по Закона за обществените поръчки и Законът за ЗОП позволява договорите да бъдат анексирани до 50% от оригинално сключената сума. Това, което се предлагало е АПИ да сключи анекси на стойност по-голяма от 50% до стойността на реално изработените дейности - около 1 млрд. и 300 млн. лв.

Гроздан Караджов пита къде е мафията и посочи, че не разполага с оръжие, когато "мафията започне да сочи с пръст мафията". "Мафията е в промяната", отсече Гроздан Караджов.

ПП: По-добре правителство на малцинството, отколкото извиване на ръце

ПП: По-добре правителство на малцинството, отколкото извиване на ръце

Продължаваме промяната продължават, търсят се 12 депутати

Тошко Йорданов отхвърли тезата, че разпадът на коалицията е заради ГКПП "Капитан Андреево".

ИТН подписали коалиционно споразумение с ПП, за да премахнат лошо. За съжаление създадохме още по-голямо лошо в настоящето Народно събрание, посочи Балабанов. Той продължи да пита къде са 9-те млрд. лв., похарчени от правителството. Въпросът не е как са разпределени по министерствата, а как са изхарчени нашите пари, недоумява той. В живота избираш между добро и лошо, но в политиката избираш между лошото и по-малкото лошо. Колкото повече ги търпим, толкова по-лошо става, предупреди Балабанов.

За да покажат кои са предателите ИТН ще поискат закрита точка в парламента в сряда, в която външният министър в оставка Теодора Генчовска да изчете секретните стенограми за Република Северна Македония.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ИТН Любомир Каримански заяви, че в момента бюджетът се движи по график, ще бъдат направени промени между първо и второ четене, като ще е много важно да се запази прозрачността. По думите му не бива да се допускат неща, които да бъдат скрити в централния бюджет.

Пленарна зала ще реши съдбата на актуализацията

Пленарна зала ще реши съдбата на актуализацията

Тримата депутати на ИТН гласуваха "въздържал се"