Министрите били изненадани, че на днешното заседание на кабинета "Петков" ще се гледа актуализацията на бюджета. "Снощи на коалиционен съвет бе отложена тази точка, няма съгласие по този бюджет. Това е унижението, на което бяха поставени всички министри".

Това каза пред БиТиВи вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов, който заедно с останалите двама министри от ИТН си тръгна от заседанието на министерския съвет.

Припомняме, в предварителния дневен ред за заседанието на Министерския съвет не бе включена точка за актуализация на бюджета 2022 г.

Министрите на ИТН напуснаха заседанието заради спор за средствата
Обновена

Министрите на ИТН напуснаха заседанието заради спор за средствата

Днес премиерът Кирил Петков откри дневния ред с първа и най-важна точка

"Днес сядайки в Министерския съвет виждам списък. Поглеждам и се оказва, че гледаме актуализацията на бюджета на България. Сутринта в 8:30 не знаех, че ще се гледа актуализацията на бюджета. Даже и на брифинга той все още не беше в точките на МС. Казах, че не сме финализирали разговорите по бюджета, а ми отговориха, че има хронограма. Ние не сме знаели, (че ще се обсъжда), той можеше да мине на подпис. Отваря се цялата програма с политически ангажименти", каза Караджов.

Той бе категоричен, че думите, отправени от премиера Кирил Петков по негов адрес (че бил "брокер") са категорична лъжа. "По-жалка картина от това да се опитваш да спасиш оцеляването на кабинета си по адрес на вицепремиер от собствения си кабинет ... това беше и картината на състоянието на нещата от коалицията. Този човек (премиерът Кирил Петков - б.р.) беше жалка картина на това, което се случва в коалицията.".

Регионалният министър обясни, че споменаваните от премиера 3,9 млрд. лв., искани от него от бюджета са за разплащане по стари договори и то след решение на Народното събрание.

"Това са пари, които по разчети с решение на НС присъди да се изплатят стари задължения от тези "крадливи фирми". Ние от ИТН внесохме решение да не им се плаща. На 14 април Петков каза: "Обещавам държавата да плати първите 600 млн. сега, а до 30 юни да се плати цялата сума", цитира го Караджов. 

ИТН се движи по магистралата на управлението, според Караджов

ИТН се движи по магистралата на управлението, според Караджов

Папка от над 200 страници със започнати ремонти и мантинели показа Караджов

"1,2 млрд. са по решение на парламента, по т.4 още 1,2 млрд. лв. за започнатите 278 пътища, които са оставени по средата неремонтирани. Имаме нула лева за "Автомагистрали". Извън тях имаме още пари за "Автомагистрали", за Велико Търново-Русе и още половин милиард, които обещахме за общините. От тези 3,9 млрд. нито една процедура, нито един търг, нито едно плащане няма да излезе от мен. Решенията за кражба, едва ли не корупция по мой адрес, са толкова нелепи - не съм докоснал 1 ст. държавни пари и няма и да докосна", каза Караджов.

Той обясни, че е присъствал на Коалиционен съвет миналата седмица, защото зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов не е искал да присъства поради неразбиране. Тогава станало ясно, че са водени първични разговори с вътрешния министър Бойко Рашков, за да стане шеф на КПКОНПИ. Това не беше да се решава, беше първоначален разговор. Караджов и Тошко Йорданов не знаят точния повод на изпратения СМС от депутата Станислав Балабанов СМС на говорителя на кабинета Лена Бориславова: "По този въпрос - Не".

ПП: По-добре правителство на малцинството, отколкото извиване на ръце

ПП: По-добре правителство на малцинството, отколкото извиване на ръце

Продължаваме промяната продължават, търсят се 12 депутати

Тошко Йорданов припомни, че заради кандидатурата на Любомир Каримански за гуверньор на БНБ са спрели парите (за пътища). Да имаш наглостта да говориш, че това ще са схеми, (за кандидатурата за БНБ)... недовърши мисълта си Йорданов.

"Кирил Петков се скъса да лъже. За Рашков е имало коалиционен съвет, не е обсъждано. СМС-ът на Балабанов по-скоро е бил, че това не е тема за обсъждане", каза Йорданов.

"Единственото, което знам, е че "Продължаваме промяната" (ПП) 8 месеца не направиха нищо. Ако ще обвиняват Караджов за неща, предложени от Кирил Петков и Асен Василев... кой държеше силовите министерства, НАП? Арестуваха Борисов за една вечер и го направиха герой и всички ни направиха за смях. Какво направиха 8 месеца", запита зам.-председателят на ИТН.

Да може да посочиш някого и да го вкараш в затвора - това им е представата за справедливост, каза той по адрес на ПП.

Българските учени пред ЕП: Македония да не краде историята ни

Българските учени пред ЕП: Македония да не краде историята ни

България признава македонската идентичност, но въпросът е да не се краде българската история, настояха те

Относно твърдението на ИТН, че премиерът Кирил Петков е договорил вдигането на ветото пред РС Македония, той заяви: "Ние казваме простички неща - има паметни записки, имейли във ведомствата, в които е написано как външни дипломати са казали какво им е казал Кирил Петков - през цялото време се опитва да заобиколи коалционното споразумение без те (македонците) да са изпълнили нищо. Македония и България 2017 г. договорът не е спазен. От другата страна има групичка, която независимо, че не изпълнено, иска да се вдигне ветото. Да бъде вкаран в паралелен процес. Така да се заобиколи как да вдигнат ветото", уточни Йорданов.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Тошко Йорданов запита и къде са парите в държавата, как за 9 дена се изхарчват 9 млрд. лева. Ако имаме Има пари в държавата, защо да не се разплатят тези ремонти. Кой държи МВР, ДАНС, НАП, запита Йорданов. Той обвини управляващите, че ;елият им приятелски кръг работи в Министерския съвет. Кой си е позволил това, запита Йорданов.

"Това е толкова долно, че не мога да повярвам как като държава сме допуснали .... Това беше друго - борбата с мафията. Константинова (вицепремиерът Калина Константинова) не е била на някого, който не е бил от ГЕРБ", каза Йорданов.

Според биографията на вицепремиера Калина Константинова, че на 8 юли 2013 г. е вписана в съвета на директорите на "Летище Стара Загора" АД по време на управлението на правителството на Пламен Орешарски. През 2016 - 2017 година е съветник на Румяна Бъчварова, вицепремиер и вътрешен министър в правителството на Бойко Борисов. Константинова работи в "Америка за България" като Програмен директор на благоприятна за бизнеса среда от януари 2017 г. - юли 2019 г. От юли 2019 г. до май 2021 година работи като търговски директор в компанията на бъдещия министър на електронното управление Божидар Божанов "ЛогСентинел" EOOД, стартъп, разработващ софтуер за информационна сигурност.

Интересно ми е да видя как ще намери 12 предатели в ИТН, каза Йорданов по повод опита КП да открие 12 депутати за изравняване на силите в парламента.