Очаквам машината да е по-смазана. До 10 дни с този темп от 30-40 млн. лв. на ден може да се изплатят средствата на пътищарите. Към настоящия момент на пътните фирми са изплатени 110 462 млн. лв.

Това заяви вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов по време на изслушването си в ресорната парламентарна комисия. Коментарът си той направи във връзка с гласуваното решение на Народното събрание да се изплатят 600 милиона лева на пътните фирми.

Караджов разчита на добрата воля на фирмите от пътностроителния бранш.

Той обясни, че за да се заплатят средствата, трябва да се издадат фактури, които преди не са били издавани, поради данъчни причини, за да не се заплаща ДДС. Върви се от по-старите към по-новите задължения. Преди плащането на всяка фактура се прави проверка в НАП и се чака няколко дни, за да се верифицира, че на този контрагент и тази фактура трябва да се плати дадената сума, уточни Караджов.

Той вярва, че джентълменската дума между МРРБ и Камара на строителите ще бъде изпълнена. Настоящите договори са действащи и до 30 юни нямаме възможност да ги прекратим и да търсим нова обществена поръчка, добави вицепремиерът. С още два месеца ще се отложи какъвто и да било процес. МРРБ ще продължи да дава знаци на добра воля и добро партниране в името на ремонта и поддръжката на републиканската пътна мрежа.

За предстоящите основни летни ремонти, Караджов отбеляза, че през настоящата година основни ремонти ще се правят само на тези места, на които има проектна готовност. Обектите за основен ремонт ще са обектите с годна техническа документация, има избран изпълнител и за такива, които е обявена обществена поръчка и има избран победител. Паралелно с това са пуснати 83 обществени поръчки за нови проектирания за следващите години. Ще има достатъчно време за март месец догодина да има по-голям брой проекти за основни ремонти и проведени процедури за изпълнител, надява се Караджов.

Във връзка с това как вървят преговорите с фирмите изпълнители и срещнали ли са затруднения за доплащанията за текущите ремонти на пътя, зам.-регионалният министър Явор Пенчев уточни, че МРРБ срещнали затруднения с подписванията на споразуменията с пътищарите, а причината - заложени твърде тежки условия в предвиденото за подписване споразумение. Подписани са 18 допълнителни споразумения от общо 39.

Пътищарите излязоха да „посетят“ депутатите за дължимите милиони

Пътищарите излязоха да „посетят“ депутатите за дължимите милиони

Предложението за изплащане на 50% трябваше да мине през миналата седмица, но не мина