Представители на пътностроителния бранш излязоха на втори национален протест пред Народното събрание, въпреки че във вторник през регионалната комисия в НС мина за втори път предложението на управляващите да бъдат изплатени над 600 милиона на сектора. Преди седмица имено бламирането на предвиденото авансово изплащане, изглеждащо почти сигурно, но неподкрепено от "Има такъв народ" разпали парламентарните страсти, предизвиквайки поредния скандал в четворната коалиция.

Протестът започна в 9 часа пред парламента, като движението в час пик по бул. "Цар Освободител" не бе блокирано. Това ще се случи след 11 часа, когато строителна техника ще спре пред сградата на най-висшата законодателна институция, а протестното шествие ще продължи до прозорците на "Министерски съвет".

Ананиев: Държавата е заложник на порочни практики

Ананиев: Държавата е заложник на порочни практики

Търсела се формулата как да се разплете възела около пътищарите

"Предложението за изплащане на 50% трябваше да мине през миналата седмица, но не мина. Тук сме да подсетим народните представители да изпълнят гражданския си дълг и да ги подкрепим в тяхното, надявам се, естествено желание България да има сигурни и безопасни пътища", коментира пред News.bg председателят на "Браншова камара пътища" Стефан Чайков.

Има основание за оптимизъм, че останалите 50%, след съответната проверка за нарушения, ще бъдат изплатени в оптимални срокове. Причината - премиерът Петков лично уверил бранша, че останалата сума ще бъде трансферирана до получателите й до 3 седмици след приключването на доклада на междуведомствената комисия, проверяваща за нарушения, което следва да стане факт на 7 май.

Именно очакваните милиони, макар и половината от дължимото, поддържат живи много фирми от сектора. Към момента около 15% са съкратените работници в пътната сфера.

"Освен това банки, кредитни фирми прибират техника. Затова тези 50% ще са глътка въздух", каза Чайков.