Трябва да се търси консенсус около самата формула, по който ще бъде разплетен възела с парите на пътностроителните фирми. Няма как да се плати просто така на сляпо.

Това заяви депутатът от ПП и председател на Комисията по регионални въпроси в Народното събрание Настимир Ананиев на брифинг в Министерски съвет.

Той обясни, че решения за това как да бъдат изплатени средствата на пътищарите били входирани още в петък. За тази цел утре ще бъде свикана извънредна регионална комисия. Ключово е да има контрол по изплащане на средствата и да се гарантира публичният ресурс, каза още Ананиев.

Петков за парите на пътищарите: Надявам се парламентът да размисли

Петков за парите на пътищарите: Надявам се парламентът да размисли

Той предполага, че морящите от "Царевна" ще си дойдат в понеделник

Ананиев добави, че държавата е взета за заложник от порочни практики и за да могат да бъде решен проблемът парламентът един вид трябва да бъде гарант за това, което се случва. В момента има едни фирми, които отказват да работят, има да получават пари, като някои от тях с право, а за други правителството не било сигурно. Ние сме притиснати от обстоятелствата, посочи Настимир Ананиев.

"Ние се опитваме да намерим решение. Има предложение за такова, но въпросът е да има мнозинство в парламента, за да се случи", коментира Ананиев.

Кирил Петков си пожела прозрачни поръчки, голяма гаранция и нови магистрали

Кирил Петков си пожела прозрачни поръчки, голяма гаранция и нови магистрали

Недоумява как за 100 дни са се появили 3 000 дупки

Той смята, че миналата седмица в парламента имало много емоции, а трябвало да се действа прагматично. Ананиев се надява през настоящата седмица да има повече разум в народните представители.

От страна на ИТН липсвало уреждане на плащанията към изпълнителите дотук. Проектът за решение за пътищарите включва две точки - НС да даде възможност на АПИ да възлага нови ремонтни дейности в резултат на настоящите сключени договори до тяхното приключване.

Точка втора - НС да даде възможност на АПИ да завърши всички започнати през изминалата година 287 ремонта по пътищата в страната и нищо повече. Този проект за решение не касаел плащанията. Плащанията трябва да бъдат уредени в МС по съгласие между коалиционните партньори.

Всички в коалицията били на мнение, че трябвало да бъдат изплатени средствата на пътностроителните фирми.

Гроздан Караджов се оплака на президента за парите за пътища

Гроздан Караджов се оплака на президента за парите за пътища

Строителството трябва да продължи, но при ясни условия