Българска браншова камара (БКК) "Пътища" призовава в своя декларация да се пристъпи към национален протест на пътищарите от 9:00 ч. на 20 април на територията на цялата страна и в София - до паметника "Цар Освободител" на площад "Народно събрание" № 2.

От сдружението, което представлява на национално равнище работодателите в пътно-строителния бранш, заявяват, че през последната година са били в активен диалог с държавните институции, като през ноември миналата година е постигнато съгласие между фирмите и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) като възложител за подписване на споразумения по напълно законните според браншовата организация договори за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа.

"Многократно акцентирахме пред обществото за тревожното състояние и бъдещето на сектор "Пътища", както и за разплащането от страна на държавата с пътно-строителните фирми. През изминалата седмица станахме свидетели на процеси протичащи в Народното събрание, които носят риск от необратими последици за републиканската пътна мрежа. След близо една година липса на разплащания от страна на държавата към сектор "Пътища" в Народното събрание постъпи проект за решение за предприемане на действия във връзка с констатирана опасност от настъпване на невъзможност за Агенция "Пътна Инфраструктура" за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, № 47-254-02-36, който получи подкрепата на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление", заявяват БКК "Пътища".

Пътищарите изтъкват, че проектът вчера е окончателно бламиран от парламента в пленарна зала, поставяйки 100 хиляди души заети в пътно-строителния бранш в безизходица. Те подчертават, че липсата на политическа воля е довела сектора до колапс, създаден от бездействието на държавните институции.

Петков за парите на пътищарите: Надявам се парламентът да размисли

Петков за парите на пътищарите: Надявам се парламентът да размисли

Той предполага, че морящите от "Царевна" ще си дойдат в понеделник

От Българска браншова камара "Пътища" са категорични, че критичното състояние на републиканската пътна мрежа се дължи на липсата на решенията на правителството. "Повече от година не са възлагани жизнено необходими ремонтни дейности. Не бихме се съгласили да приемем, че отговорността за ежедневните предпоставки за Пътно транспортни произшествия и застрашаването на човешките животи е наша", допълват от браншовата организация.

Българска браншова камара "Пътища" призовава правителството да вземе незабавни мерки и да изпълни функциите си, като на редовното си заседание на 20 април 2022 г. да осигури разплащане по всички законно сключени договори за текущ ремонт и поддържане. Пътищарите посочват още, че с подписването на споразуменията през ноември миналата година държавата е признала дейностите по договорите за законно изпълнени и приети.

"Декларираме спешната необходимост от предприемане на своевременни действия за адекватното управление и поддържане на пътната мрежа на Република България, чрез възлагане на ремонтно-възстановителни дейности.

Състоянието на Републиканската пътна мрежа е катастрофално, браншът е пред фалит и ББК "Пътища" няма друга възможност освен да продължи с ефективните национални стачни действия до достигането на решение на всички поставени проблеми", заявяват от браншовата организация.

Припомняме и че днес от "Има такъв народ" отново заявиха, че няма да подкрепят предложението на "Продължаваме промяната" с аргумента, че то е незаконосъобразно, дори противоречи на Конституцията. Затова те държат на своето предложение за промяна в закона, така че да може да платят средства и да се отпушат настоящи дейности по пътищата.

ИТН твърди за начина на плащане на пътните ремонти

ИТН твърди за начина на плащане на пътните ремонти

Предложението на ПП било противоконституционно