Проектозакон на "Има такъв народ" на Закона за личната помощ стана повод за спорове в пленарната зала на парламента, поради което депутатите вече близо час не могат да започнат работа по дневния ред.

Предложението бе отхвърлено от народните представители като точка в дневния ред. Изказа се Любомир Каримански от ИТН, който поиска "БСП да се засрамят", тъй като се заявяват като защитници на каузите на хората с увреждания, но са гласували по друг начин сега.

В отговор се изказаха трима депутати на левицата - Георги Михайлов, Иван Ченчев, Георги Свиленски, които от една страна отговориха на упреците на ИТН, а от друга - обвиниха председателстващия заседанието на НС Мирослав Иванов.

Увеличават парите на майките на деца с увреждания

Увеличават парите на майките на деца с увреждания

Управляващата коалиция единодушно приела предлаганото увеличение

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов се изказа и с обидни думи "гнусотия", "шизофрения". "На БСП им бяхме виновни, че няма да има бюджет, пенсии, заради ИТН... защото сме излезели от скапаното правителство. Сега сме приели бюджет, това се нарича шизофрения. Депутати на БСП се тръшкаха за майките за децата с увреждания, обясняваха, че е велик закон, когато го предлагаме - сега джафкат в обратна посока", бе изказването му.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обвини председателя на Народното събрание, че не може да овладее пленарната зала и намери начин да вмъкне в спора законодателната дейност на ПП, като даде пример с неусвоените средства по Плана за възстановяване и развитие. "Отдавна сте доказали, че не можете", каза тя. След още спорове в зала и обвинения и на ДПС и спор между ИТН и БСП - Мирослав Иванов даде 20 мин почивка.

ПП иска Борисов в парламента да говори за парите по Плана за развитие

ПП иска Борисов в парламента да говори за парите по Плана за развитие

Той цитира "окончателната присъда на вота"

ИТН решиха да "защитят истина за Закона за личната помощ" и на трибунка пред журналистите.

Станислав Балабанов посочи, че законът е чакан от майките от "Системата ни убива". По повод случилото се в пленарна зала и неприемането му в дневния ред, по думите на Балабанов, днес за пореден път е лъснала истината.

От три седмици ИТН се опитва да входира в дневния ред закона. Новосформираната коалиция между БСП, ДБ, ПП и ДПС и един "почтен независим депутат" решиха да не допуснат да се гледа този закон в зала, подчерта Станислав Балабанов. Балабанов коментира, че социалната партия БСП саботирала закона.

ИТН остава зад битката на майките от "Системата ни убива" и ще продължи да го налага. В закона ясно са разчетени необходимите стъпки за тези 4000 души, които имат нужда от личен асистент, както обясни и Любомир Каримански. В закона са заложени и нужните средства - около 30 милиона лева. Законът е изключително важен, каза Каримански.

Тошко Йорданов се оплака, че от началото на управлението коалиционните партньори не искали влизането на закона в зала. Това бил и компромисът, който ИТН направили.

При ИТН са изчерпани възможностите за диалог с Асен Василев, стана ясно още от думите на председателя на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Явно за господин Асен Василев пари за майките на деца с увреждания няма, изтъкна Станислав Балабанов, а пък "Кирил и Асен" стигнали до морална деградация, според Тошко Йорданов, който посочи, че са звънели на роднини на депутати на ИТН да ги молят да ги убедят да подкрепят ново правителство. Тази яма няма дъно, категоричен бе той. Кирил лъже, излъгал е за какво ли не, подчерта Тошко Йорданов. "Продължаваме промяната", според ИТН, превърнали парламента в тържище. Такива хора като Асен Василев и Кирил Петков са опасни, категоричен бе Йорданов.

Освен това съобщи, че Министерство на финансите е запорирало сметки на руското посолство у нас. 

Василев: Не са запорирани сметки на руското посолство, Тошко Йорданов лъже

Василев: Не са запорирани сметки на руското посолство, Тошко Йорданов лъже

Определени пари попадат под санкции, уточни Василев

След възобновяването на пленарното заседание след почивката председателят на парламента Мирослав Иванов наказа депутата Тошко Йорданов с порицание.