България и Хърватия предвиждат разменно обучение на военнослужещи. Това е един от аспектите на сътрудничеството в областта на отбраната, за чието ускоряване се договориха двамата военни министри. Това стана по време на посещението на вицепремиера и министър на отбраната на Република Хърватия Дамир Кръстичевич в страната ни, съобщиха от военното министерство.

Предвижда се между министерствата на отбраната на България и на Хърватия да бъде подписано ново споразумение за сътрудничество в областта на отбраната.
Сегашният документ е от 1996 г. и е време да бъде актуализиран. В него, освен възможностите за обучение на военнослужещи, ще бъдат заложени и всички аспекти на военното сътрудничество, както и партньорство в социалната сфера, коментираха Красимир Каракачанов и Дамир Кръстичевич.

Министър Кръстичевич покани българския си колега да посети догодина Хърватия за подписване на новото споразумение. "Разговаряхме и за укрепване на сътрудничеството по европейските проекти в рамките на Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната", допълни той.

В изявленията си те подчертаха, че България и Хърватия са приятелски държави, между които никога не е имало спорни въпроси. България е първата държава, признала независимостта на Хърватия.

САЩ развалиха сделката между Израел и Хърватия за Ф-16

САЩ развалиха сделката между Израел и Хърватия за Ф-16

Правителството ще отмени сключеното по-рано споразумение с Израел

Министър Каракачанов покани делегация от Хърватия да посети изложение на отбранителна техника "Хемус" през 2020 година. През 2021 г. се планира ответно посещение в Сплит, допълни той.

По време на срещата българската страна сподели своята практика в областта на модернизацията на армията, както и опита си като страна, председателствала Съвета на ЕС през 2018 г. От следващата година европредседателството ще се поеме от Република Хърватия.

"Аз съм първият министър на отбраната на Хърватия, който след 15-годишно прекъсване посещава България. Имахме много съдържателни срещи, чиято цел е подобряване на сътрудничеството", каза хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич.

Министър Красимир Каракачанов връчи на Дамир Кръстичевич плакет на Министерството на отбраната и юбилеен медал "100 г. Първа световна война".