Израел е уведомил Хърватия, че САЩ са блокирали продажбата на изтребители Ф-16, информира ТАСС.

Еврейската държава официално е уведомила Министерството на отбраната на Хърватия, че не могат да получат одобрението на САЩ за продажбата на 12 самолет F-16C/D Barak за 500 милиона долара.

Информацията съобщи пред журналисти военният министър на Хърватия Дамир Кръстичевич след разговори с генералния директор на военното министерство на Израел Уди Адам и с началника на отдела за износ на оръжия към министерството Мишел Бен.

САЩ блокираха сделка между Израел и Хърватия за продажба на изтребители Ф-16

САЩ блокираха сделка между Израел и Хърватия за продажба на изтребители Ф-16

Администрацията на Доналд Тръмп обяви, че е ядосана на Израел

"Израел официално уведоми Министерството на отбраната, че въпреки постигнатите договорености, не може да получи одобрението на САЩ за продажбата на изтребителите", каза Кръстичевич пред националната телевизия на Хърватия и поясни, че министерството е предложило на правителство да приеме съответните решения. Министърът добави, че Загреб не губи от решението.

От своя страна Адам коментира, че в настоящата ситуация Хърватия не може да повлияе на изхода.

Хърватия купува Ф-16 от Израел

Хърватия купува Ф-16 от Израел

Балканската страна модернизира своите ВВС

Министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович заяви, че правителството ще отмени сключеното по-рано споразумение с Израел за закупуване на самолети. Така окончателно се потвърждава, че сделката няма да се осъществи.

През миналата година беше съобщено, че Израел продава остарели изтребители Ф-16 на Хърватия. Става въпрос за 12 Ф-16 за 500 милиона долара. Пленкович обяви, че самолетите ще обезпечат потребностите на въоръжените сили на Хърватия и на военната авиация за минимум 25 г., а стойността на техниката няма да надхвърли 50 милиона долара на година в течение на 10 г.

Гърция, Южна Корея, Швеция и САЩ участваха в търга в Хърватия за подмяна на остарелите руски МиГ-21.

Хърватия избира между "Грипен" и Ф-16 от Израел

Хърватия избира между "Грипен" и Ф-16 от Израел

Отхвърлени са оферти на САЩ и Гърция

Администрацията на Тръмп недоволства от Израел заради добавени електронни системи на самолетите израелско производство като част от усилията да убеди Хърватия да купи изтребителите. САЩ вярват, че Израел несправедливо е спечелил от действията, защото самолетите са американски и се предполага, че не трябва да се продават на трета страна без одобрението на Вашингтон.

Сърбия гневна на Израел

Сърбия гневна на Израел

Сърбия е дълбоко разочарована от участието на израелски изтребители