Веднага след края на Председателството стартира подготовката за следващия програмен период. Това заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев на инициираната от него в Министерския съвет работна среща на управляващите органи на оперативните програми.

Дончев иска да се засили капацитета за правене на секторни политики, за да се постави програмирането на европейските фондове на здрава основа, която да води до реални ползи за страната. Важен приоритет в подготовката на България ще е засилването на регионалния подход в планирането на инвестициите с европейски средства, смята той.

Дончев: Не се очаква драстична промяна в европарите към България

Дончев: Не се очаква драстична промяна в европарите към България

Вноската на България може да стане по-голяма, призна Горанов

До края на Председателството ще са налице проектите не само на Многогодишната финансова рамка, но и законодателния пакет, касаещ управлението на европейските структурни и инвестиционни фондове.

След като в началото на май Европейската комисия представи проекта на Многогодишна финансова рамка за ЕС до 2027 г., се очаква на 29 май да публикува и проекта на Общия регламент за разпределение на средствата по секторни политики и държави.

Непосредствено след това на 8 юни България ще бъде домакин на конференция на високо политическо ниво, където за първи път високопоставени представители на държавите-членки и ключовите европейски институции ще коментират предложенията на Европейската комисия и ще дадат тласък в дебата за приоритетите за финансиране в следващия програмен период.

Да запазим сходно финансирането от ЕК иска Томислав Дончев

Да запазим сходно финансирането от ЕК иска Томислав Дончев

В разчетите за проекта на Многогодишна финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 г.