Да имаме позитивно отношение към избирателите, да отиват до урните с любов, не насила. Както казваше дядо ми, с тояга не става.

С тази аргументативна поколенческа мъдрост ДПС депутатът Илия Илиев обясни защо е против задължителното гласуване. Припомняме, че днес в пленарна зала народните избраници обсъждат законопроекти за промени в Изборния кодекс, в които влиза и задължителният вот с глоба за наказание.

Депутатите се захванаха с промените в Изборния кодекс

Депутатите се захванаха с промените в Изборния кодекс

Ще обсъдят 14 проекта

Според Илиев само 4 страни в ЕС са въвели задължителния вот и то преди стотина години, когато средата не била толкова динамична и затова гражданите свикнали така лесно.

Паричният поток в ДПС ще спре, контрира го лидерът на ПФ Валери Симеонов. Именно от неговата партия идва идеята за задължително гласуване. Друг патриот - Искрен Веселинов, предположи, че с порочната ни изборна система скоро постовете може да се раздават на търг, тъй като изборният процес вече е икономически.

Това е причината ПФ да иска да промени закона.
„Не” на онези автобуси, които променят резултата в някои райони, настоя Веселинов. Според него така ще се реши проблемът с влиянието на Турция у нас.

Реформаторът Мартин Димитров пък акцентира върху нуждата от машинно гласуване. Хората трябва да редят листите, не партийните централи, защити той преференциалния вот.

Защо ви е страх на махнем номерата пред партиите? Нима имате избиратели, които не могат да прочетат името на партията ви, запита той колегите си. Димитров настоя да се преборят с феномена 15/15.

Междувременно, от ГЕРБ почетоха с декларация 73 години от Холокоста. Партията припомни как сме отказали да депортираме хиляди евреи на територията ни и сме спасили техните животи.

Същия разум и морал като депутатите, които са се застъпили за евреите тогава, пожела ГЕРБ на съвременните български политици.