България и Република Северна Македония вече са свързани от общи нивелачни линии. Те са реализирани по съвместен проект на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и Агенцията по кадастъра на недвижимите имоти на Република Северна Македония.

По проекта е осигурена свързаност на двете страни по 3 гранични връзки: ГКПП "Гюешево"- Деве Баир; ГКПП "Станке Лисичково" - Делчево; ГКПП "Златарево"- Ново Село.

Нивелачната мрежа е съвкупност от точки, върху които се извършват измервания за определяне на височини. Данните се използват в геодезията, геодинамиката, геофизиката, океанологията, хидрологията и други области, свързани с височинни определения. Нивелачните репери от държавните нивелачни мрежи I и II клас са включени в Обединената европейска нивелачна мрежа (UELN).

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев посочи, че работата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и на геодезистите често остава незабелязана, но е пряко свързана с всички области на икономиката. Той коментира, че така се дава възможност за използване на единна височинна основа при реализиране на двустранни проекти по различни програми. Според инж. Йовев така ще се подпомогне развитието на инфраструктурата, инвестиционните проекти и цялото икономическо развитие на държавите.

Директорът на Агенцията по кадастъра на недвижимите имоти инж. Борис Тунджев определи проекта като изключително важен за Северна Македония, тъй като създава предпоставка за привързване на македонската Държавна нивелачна мрежа към Обединената европейска нивелачна мрежа.

Проектът постигна успешно не само работните си цели, но изгради и единен работещ екип от експерти на двете страни, което несъмнено е предпоставка за ползотворно предстоящо сътрудничество по други двустранни проекти, свързани с икономиката, инфраструктурата, инвестиционното проектиране, науката и отбраната, трансгранично сътрудничество, важни и за двете страни, подчерта изпълнителният директор на АГКК инж. Виолета Коритарова.