Парламентът прие Законопроект за допълнение на Кодекса за застраховането на първо гласуване с вносител Министерски съвет.

По промените имаше два часа спор. От всички парламентарни групи, без "Демократична България" и ГЕРБ (б.а. - вносители), критикуваха законопроекта и обявиха, че няма да го подкрепят. Везните бяха наклонени от изказване на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова, която поясни, че само българското звено има проблеми по функционирането на зелената карта и затова ведомството е изготвило законопроект по препоръки и е създало работна група. Правилата на Съвета на бюрата не се спазват и трябва да ги гарантираме. Ще ни изключат от системата и ще стане проблем, защото няма да се признават застраховки "Гражданска отговорност", поиска Петкова.

Александър Иванов, ГЕРБ посочи, че парламентарната им група ще внесе промени между първо и второ четене с цел изчистване на законопроекта и призова залата да вземе под внимание условията на Министерство на финансите, Съюза на застрахователите и националните бюра.

Застрахователите предупреждават за поскъпване на Гражданска отговорност

Застрахователите предупреждават за поскъпване на Гражданска отговорност

Опасяват се и от застрахователни измами

Мартин Димитров ДБ защити промените, като нужни за застраховките и зелена карта.

Критики имаше от Борис Аладжов "Възраждане", който изрази мнение, че нормативната ни уредба съответства на най-добрите практики и че приемането на законопроекта в този вид ще даде основание да се повишат застраховките, ще има възможност за застрахователни измами.

Лидия Недева, "Български възход" смята, че промените ще доведат до измами със зелена карта.

Румен Гечев посочи, че БСП няма да подкрепи, а при второ четене ще участват активно. Не е нужна промяната като критерий за влизане в Еврозоната, смята той.

КФН: "Гражданска отговорност" не поскъпва заради повишените вноски на застрахователите

КФН: "Гражданска отговорност" не поскъпва заради повишените вноски на застрахователите

Фирмите не са длъжни да питат Комисията за финансов надзор при вдигане на цените

Иво Георгиев от "Продължаваме промяната" също каза, че българският режим съответства на законите в другите държави. Какво ни кара, след като няма изискване и ангажименти за Еврозоната, пита той.

Законопроектът има за цел засилване на регулаторната рамка по отношение на изпълнението на задълженията на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) и на застрахователите във връзка с функционирането на системата "Зелена карта" в България. Чрез него ще се постигне гарантиране на точно и своевременно изпълнение на задълженията на застрахователите и НББАЗ в рамките на системата "Зелена карта", съгласно изискванията на Вътрешните правила на Съвета на бюрата. Също така, ще се създаде правна възможност за предприемане на надзорни действия от страна на Комисията за финансов надзор в случай на неизпълнение на задълженията на застрахователите и на НББАЗ в рамките на системата "Зелена карта".

Отстраняването на установените проблеми при функционирането на системата "Зелена карта" в България е един от елементите на Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на Република България след присъединяването към Валутния механизъм II (ERM II), който изисква промени в нормативната уредба.