Решенията на Съвета на Гаранционния фонд и на Комисията за финансов надзор (КФН) за определянето на размера на вноските на застрахователните дружества във фонда нямат връзка с определянето на размера на застрахователната премия.

Това заявяват от КФН в отговор на публикациите в медиите за поскъпването на застраховката "Гражданска отговорност"

Комисията обяснява, че с решение от 6 декември 2022 г. тя определя по предложение на Съвета на Гаранционния фонд размера на вноските на застрахователите за застраховка "Гражданска отговорност"във "Фонд за незастраховани МПС" и "Обезпечителния фонд" за 2023 г. От КФН допълват, че е проведено едномесечно обществено обсъждане на проекта на решението и не са постъпили никакви възражения или предложения от заинтересовани лица, асоциации или граждани.

По-скъпа "Гражданска отговорност" от Нова година

По-скъпа "Гражданска отговорност" от Нова година

КНФ прие застрахователите да плащат по-висока вноска към Гаранционния фонд

От регулатора отбелязват, че вноските в Гаранционния фонд, макар да се плащат със застрахователната премия, не са част от нея, а премията по "Гражданска отговорност" се определя самостоятелно от всеки лицензиран застраховател.

"Комисията е независим административен регулаторен орган, който осъществява текущ надзор за спазването на изискванията за достатъчност на застрахователните премии и при необходимост налага надзорни мерки на застрахователите. Следва да се има предвид, че съгласно Кодекса за застраховането, предварителният надзор върху застрахователните премии е забранен. Това изключва налагането на задължение за застрахователите предварително да уведомяват или да искат одобрение на предложени от тях увеличения на тарифните ставки на премиите", заявяват още от КФН.