Категорично против Кодекса за застраховане се обяви Константин Велев от Асоциацията на застрахователите по време на днешното заседание на икономическата комисия в НС.

Намираме се на полето на една международна система, системата на зелена карта, обясни пред депутатите той. КФН е направила анализ на сходните правни уредби, обясни Велев и заяви: "Такава правна уредба, каквато се предлага няма". По негово мнение се предлага неоснователна законодателна промяна. Тя дерогира правилата, по които тази система работи, системата за зелена карта, изтъкна Велев. Целият застрахователен пазар ще е в неравностойно положение, предупреди той. Законопроектът не е направил анализ на въздействието върху застрахователния пазар, според него. Предлаганата промяна е много сериозна и може да има много сериозни негативни последствия върху целия застрахователен сектор, каза Велев.

КФН: "Гражданска отговорност" не поскъпва заради повишените вноски на застрахователите

КФН: "Гражданска отговорност" не поскъпва заради повишените вноски на застрахователите

Фирмите не са длъжни да питат Комисията за финансов надзор при вдигане на цените

От съсловната организация на автомобилните застрахователи пък предупредиха, че мерките ще доведат до поскъпване на застраховката Гражданска отговорност. От бранша се опасяват и от застрахователни измами.

С предложения проект на Закон за допълнение на Кодекса за застраховането се отстраняват установени слабости в процеса на обработка на претенции с международен елемент от отделни застрахователи по задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите в рамките на системата "Зелена карта". Същата функционира на базата на система от Национални бюра на автомобилните застрахователи и кореспонденти за уреждане на застрахователни претенции във всички държави членки, признаване на автономията на институциите в държавата по мястото на настъпване на пътнотранспортното произшествие и на причиняване на вредите да уредят претенцията и да определят нейния размер в съответствие със законите и практиките на тази държава и след изплащане обезщетение на увреденото лице да поискат пълно възстановяване на платеното от застрахователя в друга държава членка, застраховал отговорността във връзка с моторното превозно средство, причинило вредите.

По-скъпа "Гражданска отговорност" от Нова година

По-скъпа "Гражданска отговорност" от Нова година

КНФ прие застрахователите да плащат по-висока вноска към Гаранционния фонд

Функционирането на системата "Зелена карта" в България и финансовата стабилност на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) е един от елементите на Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на Република България след присъединяването към ERM II, който изисква промени в нормативната уредба. Във връзка с присъединяването към ERM II и впоследствие към Еврозоната е идентифицирана необходимост от засилване на регулаторната рамка с цел отстраняване на установените проблеми при функционирането на системата "Зелена карта" в България.