Бившият национален обществен защитник и кандидат за кмет на София Мая Манолова и инициативният й комитет целят с новосъздадената гражданска платформа "Изправи се. БГ" да оказват граждански натиск върху институциите за работа в интерес на хората.

В представянето на учредителната декларация на гражданската пларформа Манолова заяви пред журналисти, че тя има за задача да осигури защитата на гражданските права, базисните демократични ценности, както и подкрепа за решаване на проблемите на хората.

"Гражданската платформа не е партиен проект и няма да прерастне в партия", категорична беше тя и заяви, че в общата мрежа около гражданската платформа ще се включат сдружения, инициативни комитети, синдикати и браншови организации.

По думите на бившия омбудсман всеки един от участниците ще запази своята независимост, но ще стои зад общи каузи. В програмната декларация определяме "Изправи се. БГ" като платформа на обикновения човек. Всички ние сме граждани и от нас се очаква да не мълчим, да не оставяме партиите, органите и сателитите на властта да говорят от наше име, да вземат решение вместо нас и да ни казват къде, доколко и как да се информираме, обясни Манолова.

Мая Манолова няма да прави партия

Мая Манолова няма да прави партия

Създава гражданска платформа за защита на гражданските права

Тя изтъкна, че гражданската платформа е последната надежда за коректив и възстановяване на справедливостта. Гражданите имат право да изискват от властта, защото те плащат на институциите, на властта и опозицията да защитават интересите на хората.

"Хората плащат по 8 лева на глас. Гражданите са най-легитимният, силният и най-подценяваният инструмент на ефективната демокрация. За това ние се изправяме да защитаваме интересите на обикновените хора", подчерта Манолова.

Тя отбеляза, че гражданската платформа ще защитава правото на всеки отделен човек, защото държавата и обществото са думите, които нямат смисъл, ако не мислят и не работят за своите граждани.

Общите каузи на "Изправи се. БГ" са защита на гражданите права, базовите демократични ценности и свободи, защита и подкрепа на всеки човек, на правото му на достоен живот, на справедливост и защита на неговите права.

В програмната декларация основните акценти са в следните области - право на достойни доходи и работа, защита на обикновения човек срещу монополите, право на справедлива икономическа среда, право на съдебна реформа, подкрепа на малкия и среден бизнес, право на справедлива социална система, право на адекватно образование, свобода на медиите, право на честна изборна среда, право на чиста природа, против застрояването.

В понеделник от 18 ч. към мрежата ще се присъединят първите колективни членове публично, в присъствието на медиите. Целите на платформата ще бъдат постигани чрез три направления на работа - активни позиции и действия по акцентите в декларацията, приемни за хората в страната и в столицата и платформа за граждански натиск.

Проекът ще се финансира чрез дарения и сметка. "Вярвам, че България ще се изправи и гражданите ще си подадат ръка за правото на достоен живот, за защита на гражданските права и на справедлива среда. Ще се изправим и ще решаваме проблемите с гражданска енергия и граждански натиск. Време е да се изправим! Изправи се, България!", категорчно заяви Мая Манолова.

Ние сме гражданско сдружение, платформа и това не е политически проект. На хоризонта не се задават избори, така че хипотези и действия в бъдеще време смятам, че е безсмислено да бъдат коментирани, аругментира се тя в отговор на въпрос дали платформата ще се яви на парламентарните избори.