Органите на МВР са оборудвани с технически средства, с които да следят за превишаване на шума от моторни превозни средства. Направено е запитване до всички областни дирекции на МВР за обезпечаване с технически средства за измерване нивото на шум. Предстои закупуване на ново поколение уреди за измерване на шума от всяко моторно превозно средство, като са заявени средства от Фонда за безопасност на движението.

Това заяви служебният вътрешен министър Калин Стоянов по време на изслушването си в пленарна зала по темата за получени сигнали от граждани от множество населени места в страната за системни нарушения от мотоциклетисти на чл. 5 от Закона за движение по пътищата, съгласно който водачът на превозното средство е длъжен да не затруднява живеещите в крайпътните имоти, като спазва действащите норми за шум. Вносител на изслушването са депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков и група народни представители.

Той обясни, че контрол на нивото на шум се извършва при първоначалната регистрация на МПС, както и при извършване на технически прегледи. Иначе министърът на транспорта осъществява контрол върху техническата изправност на превозните средства, а Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" осъществява контрол за изправността на пътните превозни средства. АПИ и съответните общини също имат ангажимент за следене контрол на нивата на шума на пътните превозни средства, поясни Стоянов.

Той добави, че контролната дейност би била по-ефективна при нормативното определяне на гранични стойности на нивата на шум в различните устройствени територии. Необходимо е да бъдат завишени санкциите при установяване на моторни превозни средства с подменени устройства за увеличаване на шума. Към момента глобите варират между 50 и 500 лв.

Глобиха шофьорите на десетки шумни автомобили и мотори в София

Глобиха шофьорите на десетки шумни автомобили и мотори в София

Водачите най-често са на възраст между 20 и 30 години

Само за снощи на територията на София са дерегистрирани 18 мотоциклета. Има проблем с шума от мотори, който дразни хората, и МВР са направили смяна и разстановка на служителите, които са от отдел специализирани полицейски сили, отговарящи за водачите на мотори. СДВР е уведомила Столична община за монтиране на автоматизирани системи за следене на шума от моторите и когато СО монтира стойките, и самите автоматизирани системи ще бъдат поставени, уточни Стоянов. Ще се закупи и нужната техника за измерване на шума от моторите. С това, което е планирано като техника, ще се отговори адекватно на проблема с шума от моторите.

МВР има идея да изгради и писта за високи скорости, където да се правят дрифтове и състезания с мотори.

От началото на година са проведени 186 операции за техническа изправност и по изправност за шум, като това включва незаконни гонки и дрифтове, посочи още Стоянов.

В 106 операции са участвали екипи на автомобилна администрация. За техническа неизправност са спрени 3170 коли. Наложени са 776 глоби за шумни коли и 837 превозни средства са временно спрени заради премахнати шумозаглушители. Най-много са случаите в Бургас, Варна, Стара Загора и София. Наложени са 20 345 глоби за технически неизправни превозни средства.

Калин Стоянов е сигурен, че с мерките, набелязани от МВР, със сигурност ще се справят с шума от моторите.