Майки от Инициативен Комитет „Повече грижи за децата в България“, организирали се в последните месеци отново на протести, настояха за различна държавна политика и заявиха притесненията си от намаляването на раждаемостта през последната година.

На среща със социалния министър Ивайло Калфин те настояха за редица мерки, с които да се разшири обхватът и да се увеличат сумите, които се изплащат за отглеждане на деца.

Бяха поставени и въпроси, свързани с достъпа до детски ясли и градини в София и здравното обслужване в отдалечени райони.

Министър Калфин предостави обилна статистическа и бюджетна информация, свързана с плащанията за раждане и отглеждане на деца.

Статистическата информация показва, че средствата, които бюджетът отпуска за отглеждане на деца са се увеличили от 253 милиона през 2005 г., до 568 млн. през 2015 г. Бюджетът за следващата година предвижда увеличаване на обхвата и на изплащаните суми.  

Според представената от Калфин информация съществуващите мерки в подкрепа на родителите надвишават рамките на осигуряването и се финансират в основната си част от държавния бюджет, съответно от средствата на данъкоплатците.

Той изрази принципна подкрепа за увеличаване на публичните средства, насочени към подпомагане на родителите, като припомни, че начините за това са свързани с увеличаване на данъчната и осигурителна тежест или преразпределяне на разходната част на държавния бюджет.

Калфин настоя, че механизми за подпомагане на родителите съществуват, но за промяната им е необходима обществена и парламентарна подкрепа.

По отношение на провежданите политики, министър Калфин заяви, че основен приоритет следва да бъде увеличаването на доходите от труд, включително стимулиране на бързото завръщане на работното място. Социалните плащания не следва да стимулират оставането у дома пред завръщането на работното място.

На срещата беше постигнато съгласие, че следва да се увеличат средствата за строеж на детски ясли и градини и да се използват пълноценно възможностите за гъвкаво работно време и други инструменти за съчетаване на трудовата дейност с отглеждането на деца.