Военноморските сили са се задействали бързо за обезвреждането на дрона, изплувал край Тюленово.

Според генерал Съби Събев прекалено много политическа истерия и медиен шум има за един дрон с 82 милиметров боеприпас, който в крайна сметка бе обезвреден. В студиото на БТВ той посочи, че в Украйна производството на дронове е нараснало сто пъти. И този дрон край Тюленово е за разузнаване, но е пригоден за камикадзе с поставянето на боеприпас върху него.

Трудно е да се проследи откъде е дошъл дронът в България. Дори и да се установи не се вижда каква е голямата разлика - дали е руски или украински.

Събев посочи и грешката на военноморските сили - не са били със защитни облекла. Не било нормално обаче да се обезврежда бомба без защитни облекла.

Тагарев потвърди - ежеседмично сапьорите работят, макар и не край Черно море

Тагарев потвърди - ежеседмично сапьорите работят, макар и не край Черно море

Падналият дрон край Тюленово вероятно се е разбил преди около 2 седмици

Според ген. Събев не е сериозно да се иска оставката на военния министър Тодор Тагарев заради дрона край Тюленово.

Такова е мнението и на бившия военен министър Велизар Шаламанов. Шаламанов посочи още, че екипът от Министерство на отбраната работи на повикване, след като МВР не могат да се справят с определена задача с дрона край Тюленово.

Той не изключва провокации, като настоя за много по-изчистени процедури на действие на военноморските сили и комуникация. Това, което трябва да има и да се подобри е системата за действие в извънредни ситуации, която включва необходимите ситуационни центрове. Случаят трябва да бъде изяснен и да се знае много ясно кой трябва да отговаря, настоя Шаламанов.

По думите му Тагарев има нужда от подкрепа от парламента и от обществото. Шаламанов би искал да види по-голямо ниво на амбиция, а не да се тича след инцидентите и да чака светло време. Той иска да види програмата за инвестиции на отбраната, модерни средства, които засилват отбраната, защото войната се ожесточава.

Когато Украйна получи изтребителите, ще настъпи ескалация с унищожаването на руските системи за противовъздушна отбрана, очаква Шаламанов.

Той посочи, че има големи проблеми с оборудването на армията и това трябва да е проблем на народните представители, а не дронът. България пропуска възможности, бидейки член на НАТО да разполага със системи за противовъздушна отбрана, изтъкна Шаламанов.

Депутатите се разтревожиха от останките от дрон край Тюленово

Депутатите се разтревожиха от останките от дрон край Тюленово

Делян Пеевски призова за спешно свикване на Комисия по отбрана в Народното събрание