От днес в България започва събирането на подписи в подкрепа на инициативата на "Доходен съюз" за еднакво заплащане на труда в ЕС. Инициативата минава под мотото "Равна заплата за равен труд". Това стана ясно на пресконференция на част от участниците в общоевропейското начинание. Един от мотивите на инициаторите е държавите от Източна Европа " да престанат да са донор на работна ръка на големите икономики".

Домакини от българска страна бяха представители на ВМРО-БНД, която участва в инициативата чрез своя представител в Инициативния комитет - Михаил Петров, председател на Националния младежки комитет на ВМРО.

Нужните подписи от всички страни, които са членки в ЕС, е 1 милион. От българска страна са нужни 12 хиляди подписа, уточни Петров. Събирането на подписи ще продължи до май 2018 г. "След това те се внасят в ЕК, която ще го внесе за разглеждане в Европейския парламент", посочи още Петров.

Председателят на ИК на "Доходоносен съюз" Мартон Гьонгьоши, който е част от унгарската партия "Йоббик", заяви, че целта им е да се преборят с бедността и миграцията към Западна Европа.
Гьонгьоши посочи, че са нужни десетилетия, за да се намери изход от тази ситуация.

"Наивно е да си мислим, че за един ден от инициативата можем да вдигнем средноевропейските и източноевропейските заплатите на нивото на западните", заяви той и бе категоричен, че през последните 26 г. се е водила абсолютно погрешна икономическа политика. По думите му е нужна нова политика за данъците. "Абсурдно е, че нашите правителства подкрепят международните фирми да се преместват в нашите държави. Вместо това трябва да насърчават средния и малкия бизнес", заяви още Гьонгьовеши.

Партньори в това начинание са още партии от Полша, Словакия, Словения, Чехия, Хърватия, Естония, Латвия и Румъния.