Обвинението на прокуратурата срещу бившия енергиен министър Александър Николов са необосновани и напълно съвпадат в реториката на партия ГЕРБ. Това заяви доскорошният депутат от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев, който участва в конференция, посветена на възобновяемата енергия, на която взе участие и енергийният министър Росен Христов, както и представители на останалите доскоро парламентарно представени партии.

"Обвинението на 100% съвпада с говоренето на ГЕРБ", лаконично и с критика бе отговорът на Сабрутев на въпрос на News.bg.

Горд съм с действията на "Продължаваме промяната", заяви още той. И посочи - в момент, в който "Газпром", до момента доставял 90% от синьото гориво за България, едностранно "врътва кранчето", именно правителството на Петков успява да намери алтернативи.

"През април станахме свидетели на една безпрецедентна световна криза и основният доставчик на България спря доставките. Горди сме с това, което ПП направи. Независимо от тази тежка криза и тежка зависимост, в която беше поставена държавата, ние успяхме да осигурим количества. Горди сме с това, че цената беше под текущата на борсата", заяви политикът. И изрично подчерта - към момента, макар в световен план да има понижение на цената, газът в България се продава нат борсовите нива.

"Сигурен съм, че обвиненията (срещу Александър Николов) ще паднат", изрази увереност още Сабрутев.

В последствие казусът с повдигнатите обвинения срещу Александър Николов бяха коментирани и от представители на ГЕРБ и "Възраждане".

Именно по сигнал на ГЕРБ е разследването срещу Николов, потвърди енергийното острие на партията на Борисов Жечо Станков.

"Относно това, че "Булгаргаз" е понесъл щети, ние нееднократно сме говорили за това. Не съм част от съдебната система, че да мога да съдя хората, но съм притеснен, че тези загуби продължават да тежат на потребителите и бизнеса", каза ексдепутатът. По думите на Станков трябва задължително следващото 49-о НС да приеме законодателни промени, по силата на които да стане невъзможно сключването на договори по този, порочен според ГЕРБ, начин.

Искра Михайлова от "Възраждане" пък не влезе в конкретика чии според нея интереси са били обслужвани от този начин на сключване на договори, но подчерта - със сигурност не са били "интересите на България".

"Ние от "Възраждане" сме категорични - България беше ощетена по това време", отсече тя.