Не бих определила протестите като гражданска война, защото нямаме ясна идеология на протестите и друга идеология, с която те да воюват. Това заяви пред bTV министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Според нея случващото се , организирано от "Отровното трио", е форма на граждански протест, наречен Велико народно въстание.

Тревожи ме ескалацията на омразата, която вече е в такива размери, че хората не смеят да си кажат "Добър ден", защото не знаят как ще се разбере от отсрещната страна, подчерта министърът.

Тя изрази опасение, че тази ескалация ще се върне обратно като бумеранг не само към организаторите на протеста, но и ще бележи бъдещото политическо развитие на страната.

Онези политически лидери, които в момента не правят нищо, за да деескалират омразата, а напротив, са тези, които след гова няма да могат да посадят нищо върху тази почва, убедена бе Сачева.

Румен Радев обвини властта за режисура на провокациите

Румен Радев обвини властта за режисура на провокациите

Похищават държавността

По нейни думи няма само един виновник за настоящите събития. Според нея обаче хората с пряк принос са на първо място "Отровното трио", а на второ - президентът, който отказвал да търси диалог и правел ярка демонстрация, явявайки се обграден от хора с тениски с надпис "Мутри вън" в парламента.

Да претендираш, че искаш да възстановиш върховенството на закона чрез улично правосъдие, е оксиморон, категорична бе Сачева.

Относно обвиненията на държавния глава, че провокациите на протеста в сряда били режисирани от властта, тя запита къде са доказателствата за това и изрази недоумение защо му е на правителството да организира това. Тя определи думите му като "възмутителни спекулации".

"Нито един представител на управляващата партия никога не е зовал за кръв на протестите. От самото начало сме организирали само възможности за дискусии, непрекъснато представяме мерки. Търпим изключително много негативи от ситуацията, но се опитваме да правим всичко възможно за деескалация на напрежението", изтъкна министърът.

След малко и Борисов, и Радев остават без изход, предупреждава Райчев

След малко и Борисов, и Радев остават без изход, предупреждава Райчев

Велико народно събрание ще тласне държавата в хаос

Тя увери, че няма връзка между проверките на магазините "Хиполенд" и изявлението на собственика им срещу протестите само няколко дни по-рано в социалните мрежи. Сачева подчерта, че проверката вече е прекратена.

"Не искаме проверки на контролните органи да се разглеждат като репресия към българския бизнес. Всеки е свободен да протестира и да изразява своето мнение", категорична бе тя.

По нейни думи темата за върховенството на закона няма да бъде решена с улично правосъдие, а с открит диалог между всички политически партии. Това е тема, по която имало нужда от общонационално съгласие. Именно дебатът за нова Конституция по нейни думи бил начинът, по който всеки може да изрази мнението си.

Сачева заяви, че в момента темата за оставката на кабинета не стои на дневен ред, но посочи, че всички варианти са възможни, защото ситуацията е динамична.

"Пред нас стоят важни задачи - отвореният дебат за промени в Конституцията, Изборният кодекс, актуализацията на бюджета и приемането на бюджет за 2021 г. Търсим начин да създадем условия да решим тези задачи. Основополагащото не трябва да бъде оставката, а това, което е полезно за всички", отбеляза министърът.

Относно изказването на лидера на "Воля" Веселин Марешки, че е подписал проекта на ГЕРБ за промени в Конституцията, без да го е чел, Сачева подчерта, че не приема това поведение и не пазарувала от аптеките и бензиностанциите на Марешки. Тя обаче не можела да отговаря за неговите действия като легитимно избран народен представител.

Тома Биков: ГЕРБ не може да подава оставка пред крими контингента

Тома Биков: ГЕРБ не може да подава оставка пред крими контингента

Политическата криза ще се разреши на президентските избори 2021 г.