Българският хелзинкски комитет е сериозно загрижен от поредния случай на полицейско насилие в София, при който са нанесени телесни повреди на Петър Начков.

Въпреки опитите на Второ РПУ да оневини замесените полицейски служители, известните свидетелства категорично показват, че силата е била несъразмерна и незаконна, заявяват от БХК в своя декларация.

Няма как да се оправдае поведението на тази група въоръжени полицейски служители. Те очевидно са действали с чувство на безнаказаност, защото инцидентът е станал през деня, на оживено място и пред очите на много хора, подчертават от комитета.

Според БХК изявлението на премиера Борисов, с което той иска оставки по случая, не е достатъчно. Оставките и дисциплинарните наказания не са адекватно средство за поправяне на вредите, които са нанесени на семейство Начкови, коментират правозащитниците.

Те искат бързо, цялостно, независимо и безпристрастно разследване по случая, а такова може да направи само прокуратурата. Съдът следва да наложи съответните санкции на виновните за насилието лица.

БХК напомня, че преди почти година започна кампанията „Полицейското насилие: стоп сега!". Именно негова беше целта да промени Закона за МВР в съответствие с Европейската конвенция за правата на човека, така че да забрани свръхупотребата на сила и оръжие от полицията. Това още не е станало.

Този нов случай на полицейска бруталност е поредният знак, че е крайно време властта да изпълни задължението си и да промени дефектния закон.