Фирма на съдружник на съпругата на военния министър Тодор Тагарев в друга компания е спечелила обществена поръчка от Министерството на отбраната за близо 11 милиона лева.

Това сигнализираха в кулоарите на Партийния дом от БСП. Коментарът дойде минути след като мнозинството в пленарната зала даде зелена светлина за закупуването на нови бронирани машини за армията, като в залата беше и самият Тагарев, но социалистите не повдигнаха въпроса за съмнителната според тях обществена поръчка.

"На базата на информацията, с която разполагаме, а тя е проверима и безупречна, има данни за много жесток конфликт на интереси между семейството на г-н Тагарев и поръчка, обявена от Министерството на отбраната още през октомври 2021 година, която е за доставка на безпилотни летателни системи TERES 02. Година и десет месеца след обявяването на поръчката и, забележете, само един месец, след като г-н Тагарев поема властта в министерството, процедурата е приключена и за изпълнител е избрано обединението "Български безпилотни летателни системи", като договорената стойност е около 11 милиона с ДДС", посочи подробности Румен Гечев от БСП. Въпросното обединение е от две фирми "Телесис" ООД и "Контракс" ООД, като изпълнителен директор на първата е Стоян Аврамов, който пък на свой ред е съдружник със съпругата на Тагарев в друга фирма - "Прокон" ООД.

И вчера Тагарев да бе подал оставка, пак е късно за Нинова

И вчера Тагарев да бе подал оставка, пак е късно за Нинова

Потникът, цигарата и Тагарев са вредни за националната сигурност

Странното според социалистите е именно скоростното финализиране на поръчката само месец, след като Тагарев поема министерския пост.

"Дали близки сътрудници на г-н Тагарев са се опитвали да оказват натиск върху дирекцията, свързана с тази сделка за промяна на стойността на проекта поради настъпили някакви обстоятелства", попита Гечев.

Въпросният казус е и сред мотивите на БСП в подкрепа на внесения от партията столетница вот на недоверие срещу кабинета заради "провал в политиката по отбрана и сигурност".

БСП, Възраждане и ИТН внесоха вот на недоверие

БСП, Възраждане и ИТН внесоха вот на недоверие

Причината - провал в политиката за отбрана и сигурност