Министърът на отбраната Тодор Тагарев следва да подаде оставка моментално поради случая с военния дрон, озовал се край село Тюленово. Това мнение изрази в кулоарите на т.нар. Партиен дом, използван временно и за сграда на Народното събрание, лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Да, трябва да се притесняваме. И това потвърждава нашия призив от началото на войната, че трябва да се търси мирен изход. Конкретно за това, което видяхме - тотална липса на държава. Не може от снощи вечерта до днес сутринта да не се реагира, защото не можело да се реагира в тъмната част на денонощието. Това е абсурдно", остра бе Нинова.

Соцлидерът бе критичен още: "Видяхте как се обезврежда това съоръжение - с пушещ над него полицай, с друг, който върху него пада по камъните по потник и го пипа дали мърда. Това е еманация защо трябва да се поиска оставката на Тагарев. И вчера да му се поиска, пак е късно."

По думите на Нинова протестите на зърнари и други земеделци поради падането на забраната за вноса на зърнени култури от Украйна, има потенциал да свали кабинета.

"Имаме объркан модел на земеделие, объркан баланс на системата. От години ние от БСП настояваме по-голяма част от субсидиите да се вземат от зърнопроизводителите и да се дадат на месо и зелечукопроизводстово", подчерта Корнелия Нинова.

И даде пример - Полша се превърнала от най-големия поддръжник в най-големия противник на Украйна, поне що се отнася до вноса на украинско зърно.

И още - за ситуацията в агросектора е виновен лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Докато беше премиер Борисов раздаде 30 милиарда лева субсидии на големите зърнопроизводители. Той създаде големите играчи в сектора, той ги хранеше през тези години", критична бе още тя.

Критиките продължиха и от страна на другите опозиционни партии.

По думите на председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов причини за оставка на Тагарев "има много". "На първо място трябва да се мисли за въоръжените сили на България, а след това за всичко друго. (...) Има съмнения, че Тагарев работи за друга държава, а не за България", остър бе той.

"Това е военен министър на Украйна, не на България", продължи с критиките и Костадин Костадинов, председател на "Възраждане". Тагарев, който Костадинов нарича иронично "Тагаренко" и "Тагарюк", не бил лоялен на България, а на Украйна.

"Най-некомпетентното беше това, че се остави цяла вечер цяла нощ дронът с мината. (...) Това е все едно да се случи нещо подобно пред входа на парламента и те да кажат - дайте да го оставим цяла нощ", добави партийният лидер. И настоя за незабавна оставка на военния министър.

Костадинов иска оставката на Тодор Тагарев

Костадинов иска оставката на Тодор Тагарев

Възраждане е против даряването на военна техника на Украйна

С декларация от трибуната на парламента започна БСП днешния ден.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова първо се възмути от мъжа по потник и със запалена цигара, който е огледал дрона с бомба край Тюленово.

Това е едно към едно с еманацията на безсилието и на хаоса, който цари в държавата. Цяла нощ нито една институция не реагира, възмутена е Нинова, който прочете декларация от парламентарната трибуна.

По думите и министърът на отбраната Тодор Тагарев е вреден за националната сигурност на България. Тя предупреди, че в най-скоро време дроновете няма само да се плицикат в Черно море, а накрая ще се ударят в реални хора и реални сгради.

По отношение на земеделските производители в страната, Нинова посочи, че земеделският сектор има основание да протестира. Политиката в сектор Земеделие е тотално сбъркана, оцени Нинова, като според нея все повече пари отиват за субсидии в зърнопроизводството. Тя напомни и позицията на БСП, която гласи, че пари трябва да се разпределят към производството на плодове, зеленчуци, мляко и месо. Протестите на пчеларите, овощарите и производителите на мед са основателни. Основателни са и протестите на зърнопроизводителите, защото е свалена забраната за внос на украинско зърно. Нинова призова на фона на приказките за завишен контрол, да се види какво се случва по граничните пункове - не се проверява вноса от Украйна.

Нинова за украинското зърно: Предателство на националния интерес

Нинова за украинското зърно: Предателство на националния интерес

Тя подозира Борисов, че иска да свали правителството