С мили чувства от „нашата България” си тръгна руският посланик в София Юрий Исаков, който получи най-висшето държавно отличие от президента Росен Плевнелиев. Според него, това отличие било, както за неговите професионални качества, така и ясен знак за значимостта и важния характер, който българската държава отдава на двустранния диалог с Русия.

Отношенията между Република България и Руската федерация винаги са били в центъра на общественото и политическо внимание и интерес в страната, заяви Плевнелиев. Те имат своя здрав фундамент, характерен за държавите с дългогодишни исторически традиции в своите контакти, допълни той.

Нов руски посланик идва в България

Нов руски посланик идва в България

Анатолий Макаров ще смени Юрий Исаков

Президентът си спомни своето посещение в Сочи, когато е разговарял с Путин и Медведев за добрата организация на олимпиадата.  Плевнелиев отчете приносът на посланик Исаков за увеличения стокообмен между двете държави.

Конструктивен и прагматичен бил подходът между България и Русия.

На свой ред руският дипломат сподели своето вълнение. Той отчете у нас своите най-трудни, но и най-хубави години. Живеем в сложен свят, смята Исаков. С гърди пред дулото спомагал за развитието на двустранните отношения.

Посланикът отчете близките връзки и история между руския и българския народ.  Да гледаме напред, да се ръководим от националните интереси на нашите страни, смело да гледаме напред, поиска дипломатът. Съединението прави силата, по-добре не може да се каже, убеден е Исаков.

Той коментира, че вярва в българо-руските отношения и не се обезкуражавал от „някои обстоятелства”. Пътеводна звезда да бъде потенциалът на българо-руските отношения. Ще се връщам в нашата България, обеща Исаков и похвали уникалната и красива страна.