Атанас Мерджанов от БСП поиска по време на парламентарния контрол военният министър Аню Ангелов да подаде оставка. Той се аргументира, отправяйки упрека, че министърът води задкулисни преговори с Португалия за трета ръка изтребители. Това е несериозно и пагубно отношение, коментира Мерджанов.

Ангелов категорично заяви, че не води апокрифни разговори. Аз имам мандат от българското правителство, водя преговори и ще продължа да ги водя в срока, който ми е оказан, заяви той. Ние с вас заедно ще подадем оставки на парламентарните избори, отговори още Ангелов на Мерджанов.

Червеният депутат упрекна министъра в цинично отношение към парламентарния контрол, коментирайки получения отговор за проблема с напускащите пилоти. Според него истинската причина за напускането на военните летци е постоянният недостиг на гориво, консумативи, резервни части, инженерен персонал за изтребителите, както и демотивацията и чувството за несигурност.

Армията е изморена от реформите. Никога за последните 60 год. българските офицери не са се чувствали по-несигурни, по-угнетени, заяви Мерджанов и добави - вие позволихте българските ВВС да бъдат превърнати в таксиметрова компания на властта.

В отговор министър Ангелов заяви, че причината за напускането на пилотите е една - правото на пенсия след придобит 15 години стаж.

Той посочи, че за 2012 година няма увеличение на рапортите за напускане на летци в сравнение с останалите години и уточни, че 2011 година са напуснали 28 души, 2010 - 50, 2008 - са напуснали 53-ма, а в 2012 година - само 24.
Освен това министърът изтъкна, че ВВС има достатъчно подготвени летци и че съставът постоянно се обновява. Българската армия не е крепостна армия, подчерта той и добави, че това, което хората решат да направят във връзка с тяхно право, никой не може да им го отнеме.

Министър Ангелов заяви категорично, че на полигон „Змейово" не се извършва и не е извършвана утилизация на боеприпаси. Той изтъкна, че атмосферният въздух се следи и посочи, че няма причина полигонът да се смята за източник на обгазяването. Освен това имат достъп експерти, кметове, общински съветници. Има видеокамери, които придават нивата на азотен диоксид, разясни Ангелов.
С проблема се занимава и БАН. Ангажиран е и обществен наблюдател с непрекъснат достъп до полигона.