Премиерът Бойко Борисов да предложи нова нестандартна структура на Министерския съвет, която да доведе до задължително съкращаване с една трета на всички чиновници. За това настоя архитект Димитър Димитров от Инициативата „Граждани за София”.

На пресконференция в БТА той излезе с „предколедни желания” към институциите.

Според Димитров е достатъчно да останат петима министри, които да съберат всичко разпиляно. Той предложи да се създаде Министерство на устойчивото развитие, което да обединява в себе си министерствата на регионалното развитие, на екологията и на транспорта. Арх. Димитров смята, че няма визия къде и как да минават магистралите.

Второто ведомство според него трябва да се нарича Министерство на спокойствието, което да гарантира сигурността на гражданите и да им вдъхва доверие. В него трябвало да влязат министерствата на отбраната, на вътрешните работи, на правосъдието, на външните работи, както и всички охранителни фирми, които общи имат повече от 100 000 души персонал.

„Едва ли последните години България е имала по-малоумни министри от тези на отбраната и външните работи”, коментира Димитров.

Третото министерство – на образованието, той предлага да обедини образованието, здравеопазването, младежта и спорта. По думите му нямало нищо по-хубаво от това още в детска възраст да се спортува и да си ангажиран със здравните теми.

Четвъртото ведомство Димитър Димитров предлага да се нарича Министерство на труда, в което да влизат и земеделието, и икономиката.

Екзотична е и идеята му за петото ведомство, което да се нарича Министерство на отдиха, а в него да влизат туризмът, културата, науката.

Така България би могла да направи решителна крачка в устройството си, смята Димитров.

Той изтъкна още, че България трябва да има принципно нова Конституция и затова призова президента Росен Плевнелиев да инициира подготовка на нов Основен закон. В новата Конституция трябвало да се изясни дали да останем парламентарна република или парламентарно-президентска република. По този начин Димитров сподели идеята си за това парламентът да бъде разделен на няколко нива, като в едно от тях влизат всички кметове на кметства. Целта е всеки месец кметовете да се събират и да обсъждат законите, които се готвят.

„Последните месеци все повече се затвърждава, че управлението ни на всички нива все повече създава усещането, че действа като активирана клетка на ИДИЛ”, заяви Димитров. Той визира поскъпването на винетките и какви ли не още „щуротийки”.

Димитър Димитров обърна внимание и конкретно на столицата за това, че преди София е разполагала с 10 % от фондовете на България, а сега собствеността й е едва 3 %. Останалите 97 % били подарени на приятели и роднини.