Лидерът на Атака Волен Сидеров подложи външния министър Даниел Митов на тежък парламентарен контрол.
Националистът използва петъчната процедура, за да попита първия ни дипломат за спрените руски самолети за Сирия и за намесата на чужди дипломати във вътрешните работи на страната.

Нееднократно дипломатите на Турция, Германия, Великобритания, САЩ, Франция се месели във вътрешните ни работи, според националиста. За намеса той посочи позициите на посланици по отношение закона на Кунева. Такава намеса на посланици не била уместна, според Волен Сидеров. Това е немислимо, недопустимо и не зная за друг такъв случай, категоричен бе външният министър. Външно трябвало да се намесва в такива случаи според лидера на Атака. Посланиците нямали право да оказват влияние за приемане или неприемане на закони.
Това е недопустимо и вашата намеса трябва да е решителна, смята лидерът на националистите.

Даниел Митов обаче цитира Виенската конвенция. Посланиците сами решавали според нея, как да допринасят за благото на страната домакин и тяхната държава. Всяко правителство решавало дали и до каква степен да се съобразява с тяхното мнение, по думите на първият ни дипломат. Нямало документални доказателства за чужда намеса, според Даниел Митов. Сидеров пък, по мнението му, правел популистко и партийно внушение.

Не можело да се ограничи свободата на словото на дипломатите. Министърът увери, че страната ни санкционирала чужди дипломати за прекалена намеса, но дипломатично и без шум.
Волен Сидеров заяви в отговор: „Бих се радвал да е така, както казвате, но не е така”. Самият той бил свидетел как Външно не реагирало на чужда намеса. В самата Виенска конвенция пък пишело, че посланиците нямат право да се намесват във вътрешните дейности на държавите.

По темата за забраната руските самолети да минат през нашето въздушно пространство, Даниел Митов обясни, че забраната е издадена заради съмнение, че действителната цел на самолетите е да пренася помощ за Сирия. Била получена и достоверна информация от компетентните органи. Тази информация била красноречива, че полетите са с военно оборудване за режима на Асад.

Нотите от руското посолство за превоза на самолетите дошли късно в МВнР. Допускането на тези самолети щяло да противоречи на европейски решения и разпоредби, както и на други съюзнически решения. Когато има съмнение, било допустимо да се поиска проверка на товарите на самолетите, стана ясно от отговора на външния министър.

По думите на Митов сме демонстрирали готовност да съдействаме на руските самолети. Руснаците обаче не ни съдействали да проверим товара. По думите на първия ни дипломат искането на Външно Русия да ни докаже съдържанието на товара било доказателство за нашето намерение да им съдействаме. Трябвало обаче да се придържаме към спазването на българското законодателство и международните ангажименти. Оставаме в готовност за диалог и сътрудничество с руската страна, увери първият ни дипломат.

Никога не съм казвал, че България няма да участва в действия срещу ИДИЛ (ДАЕШ, Ислямска държава), поясни още Митов. Имало разлика между сухопътна операция и действия срещу ИДИЛ, по думите му. Опитвали сме се да сме ефективна част от коалицията срещу ИДИЛ.
Съвсем добронамерено Митов предложил да проверим стоката на руските самолети. Волен Сидеров обаче заподозря, че кабинетът ни е получил наставление от Вашингтон да не се допусне самолетите с помощи за Сирия.

Най-вероятно това можеше да спаси човешки животи, предупреди той. Защо България застава на такава позиция, когато целият свят говори за единна борба с Ислямска държава, попита още Сидеров. Русия показвала, че се бори с ИДИЛ. В отношенията между две държави има нещо повече от протокола, категоричен бе националистът.

Сидеров е убеден, че руските самолети не превозвали оръжия. Нещо повече, по думите му, имало публикации, че именно България и Украйна са доставчици за войниците на ИДИЛ. Зная, че вие ще кажете, че няма такива данни, подчерта лидерът на националистите.
Атакистът посъветва Митов, че позицията му да се прави на по-католик от папата, щяло да го постави в конфузна ситуация. Защо България се дърпа дори символично да участва в борбата с ИДИЛ, попита атакистът. Нашите партньори се обявили срещу Ислямска държава, както припомни лидерът на Атака.