България има нужда от истинска съдебна реформа. Подмяната на Гешев със Сарафов е фарс, а не реформа. Това заявяват от ПП-ДБ по повод назначението на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор.

В позицията се посочва, че отстраняването на Гешев от поста отдавна е било необходимо. Изборът на негов заместник обаче, вместо да отговори на очакванията на обществото за прозрачност и честност на процедурата, станало отново при порочна прибързаност и тайнственост.

Според ПП-ДБ скандалите в системата на прокуратурата от последния месец изискват от ВСС внимателно обсъждане на въпроса как трябва да бъде проведена процедурата по определяне на и.д. главен прокурор и кое лице е действително най-подходящата кандидатура, която да изведе институцията от професионалния колапс и липса на обществено доверие, в който се намира.

Борислав Сарафов с летящ старт: Настъпи време разделно

Борислав Сарафов с летящ старт: Настъпи време разделно

Иска с правосъдния министър Атанас Славов да проветрят прокуратурата от Гешевчетата

Противно на необходимостта от внимателен подход и максимална публичност прокурорската колегия на ВСС днес взе решение в нарушение на процедурните правила и в нарушение на моралната отговорност, която носи пред българските граждани, изтъква се в становището.

Посочва се, че процедурата е била проведена от прокурорската колегия на ВСС, въпреки че съгласно Конституцията главен прокурор се избира от Пленума на ВСС.

От ПП-ДБ предупреждават, че този избор води до огромна концентрация на правомощия в едно единствено лице - по-висока дори от тази, с която е разполагал Гешев. Причината е, че Сарафов възнамерява да остане директор на Национална следствена служба.

Атанас Славов с много въпроси по светкавичния избор на Сарафов

Атанас Славов с много въпроси по светкавичния избор на Сарафов

Според него е лишен от достатъчна публичност и аргументация

От коалицията припомнят, че Сарафов, в качеството си на заместник главен прокурор, беше част от екипа на Иван Гешев, който години е държал множество знакови дела "на трупчета". Той бе и главен участник в конфликта между институциите, имащи отношение към разследването и разкриването на престъпления у нас - Прокуратурата и Националната следствена служба.

От ПП-ДБ считат за недопустимо лице, срещу което има подадени сигнали за извършени престъпления, да изпълнява - макар и временно, функциите на главен прокурор.

Във ВСС очакват и предложението на Славов за главен прокурор

Във ВСС очакват и предложението на Славов за главен прокурор

процедурата за избор на нов главен прокурор трябва да стартира до седем дни