Аулата в Софийския университет „Св. Климент Охридски" се оказа прекалено малка за желаещите да посетят лекцията на френския президент Никола Саркози.

„Бих искал да ви представя един човек, гост, който опредено няма нужда от представяне." С тези думи ректорът на СУ професор Боян Биолчев представи френския държавен глава.
„Добре дошъл, Господин президент, с този акт Вие позволихте аулата на СУ да се докосне до историята", продължи Биолчев.

Френският президент бе посрещнат от бурни аплодисменти от присъстващите студенти, които продължиха няколко минути.

„Ако позволите, няма да ви чета речта, която ми бяха подготвили, макар че съм сигурен, че тя е доста по-добре подготвена от това, което ще ви кажа сега", започна Никола Саркози.

България е страна, която има история, идентичност и култура.
Вие сте граждани, чиято история не е направила нито един подарък, бяха едни от първите думи на Никола Саркози, посрещнати с бурни аплодисменти от аудиторията.

Би било срам да не ви приемем в Европа - защото се приемат чужденци, а вие определено не сте такива. Вие сте европейци толкова, колкото и французите

Би било срам да не ви приемем в Европа, категоричен бе Саркози - защото се приемат чужденци, а вие определено не сте такива. Вие сте европейци толкова, колкото и французите."
Европа има нужда от българската младеж, продължи Саркози, вие сте част от нейното бъдеще.

Акцент във речта на президента беше и ролята, която е изиграла Франция в освобождаването на българските медицински сестри.

Не ставаше въпрос за освобождаването на 6 българки. Това са 6 жени, които 8 години бяха подложени на мъчения и изтезания. Те са толкова българки, колкото са и французойки, каза френският президент. Не само Франция, а цяла Европа трябваше да се мобилизира за тяхното освобождаване, категоричен бе той.

Проблемът тук беше в действието, някой просто трябваше да се качи на самолета и да ги прибере.
Ако още продължавах да слушам всички съвети около проблема със сестрите, без да действам, те най-вероятно щяха все още да са там, обясни решението си да се включи активно в казуса Никола Саркози.

Голямо внимание в своята реч френският президент обърна и на въпроса и за евентуалното членство на Турция в ЕС.
10 процента от българите са от турски произход, но те нямат вина за това, заяви Саркози.

Дори географски Турция не е в Европа, но не там е проблемът. Ние трябва да изберем път, който да не унижава Турция, но и да не дестабилизира Европа

Ако приемем Турция в рамките на ЕС, това означава да приемем 100 млн. жители повече.
Дори географски Турция не е в Европа, но не там е проблемът. Той обясни, че по-скоро трябва да се помисли за един статут на партньорство с Турция.
„Ние трябва да изберем път, който да не унижава Турция, но и да не дестабилизира Европа", обясни френският президент.

Саркози добави, че се е срещнал с премиерът на Турция Ердоган в Ню Йорк и открито му е заявил да не се доверява на лицемерието.
Много държави твърдят, че са за еврочленството на Турция, но в действителност не са, продължи френският президент.
Искам ясно да кажа моето мнение - аз не съм лицемер", категоричен бе Саркози.

„Що се отнася до това, че много държави искат да бъдат част от ЕС - това е така. Все пак да бъдем желани - това е нашата европейска цел, коментира френският президент.

По отношение на стачките в страната ви нямам какво друго да ви кажа, освен: Добре дошли в клуба на демокрациите

По въпроса за протестите на учителите и дали българските преподаватели могат да очакват помощ от Франция, Саркози, заяви: „ Аз имам прекалено много неща за правене, включително стачките във Франция, за да се занимавам със стачките в България.
Стачките са символ за реално съществуваща демокрация и за свободата, която вие българите толкова дълго жадувахте."
По отношение на стачките в страната ви нямам какво друго да ви кажа, освен: Добре дошли в клуба на демокрациите, заяви Саркози.

В речта си той акцентира и на сътрудничеството между френски и български университети. Той отбеляза, че ще работи усилено върху обмена на студенти между двете страни.
Бъдете страстно разумни и не приемайте свободата да ви бъде отнемана от никой по никакъв начин."
С тези думи френският президент завърши лекцията си в Софийския университет, като на излизане се ръкува с много от присъствалите на речта му студенти.