Френският президент Никола Саркози заяви днес, че Франция ще се завърне в интегрираното военно командване на НАТО, над 40 години, след като предшественикът му Шарл де Гол извади страната от военните структури на алианса, предадоха осведомителните агенции.

"Дойде времето да сложим край на това положение. Това е в интерес на Франция и в интерес на Европа", каза Саркози на конференция по въпросите на отбраната в Париж.

Френският министър на отбраната Ерве Морен нарече пълна неистина твърденията, че завръщането на Франция във военната структура на НАТО ще застраши независимостта й.

Мнозинството от французите подкрепят завръщането на страната им в интегрираното командване на НАТО. Това сочат резултатите от допитване на общественото мнение, които ще се появят в броя на сп. "Пари мач" в четвъртък. Според допитването на социологическия институт ИФОП, 58 процента от французите са за завръщането на Франция във всички структури на Алианса. Франция е член на Алианса още от неговото създаване през 1949 г.

Преди 43 години френският президент генерал Де Гол извади Франция от интегрираното командване на НАТО. По това време Франция се сдобива с ядрено оръжие и генерал Де Гол не иска ударната мощ на страната му да е под контрола на американския съюзник.